Netwerkplatform EIT Water gelanceerd

09 september 2024 - door Kristof Vlaeminck

In 2025 zal de EIT (European Institute of Innovation & Technology) een oproep tot voorstellen publiceren om een nieuwe kennis- en innovatiegemeenschap (Knowledge and Innovation Community - KIC) op te richten. Deze KIC, de EIT Water, zal een focus op water, mariene en maritieme sectoren en ecosystemen hebben.

  • De EIT Water zal topspelers met elkaar verbinden en innovatie sturen om de blauwe economie en het concurrentievermogen van Europa te versterken.

  • De EIT Water is nodig om waterschaarste, droogte, overstromingen en degradatie van zee- en zoetwater aan te pakken.

  • Een platform werd opgericht die geïnteresseerden in deze KIC met elkaar verbindt.

Zoals je reeds kon lezen in dit artikel, zijn de EIT KIC’s pan-Europese publiek-private partnerschappen die bedrijven, non-profit organisaties, onderzoeksorganisaties en universiteiten samenbrengen. Binnen elke KIC wordt er op lange termijn samengewerkt rond een centraal thema zoals klimaatverandering, digitalisatie, duurzame energie,… en binnenkort dus ook water. Elke KIC ontvangt tot maximum 15 jaar financiële ondersteuning, daarna moet ze financieel zelfvoorzienend zijn.

Netwerkplatform

De EIT heeft een platform ontwikkeld waarmee je in contact kan komen met andere potentiële partners die interesse hebben in de EIT Water. Het platform zal actief blijven tot de sluiting van de oproep tot voorstellen.

Het platform bied je de mogelijkheid om de lijst met potentiële partners te raadplegen en contact met hen op te nemen via berichten of 1-op-1 videoconferenties.

Meer informatie