Commissie geeft groen licht voor nieuwe EIT

17 juli 2024 - door Kristof Vlaeminck

  • Het Europees Instituut voor innovatie en technologie (EIT), dat deel uitmaakt van Horizon Europe, gaat een nieuwe kennis- en innovatiegemeenschap (Knowledge and Innovation Centre - KIC) oprichten. Deze zal de ‘KIC in the water, marine and maritime sectors and ecosystems’ heten.

  • De oprichting van de nieuwe KIC zal kritieke, mondiale uitdagingen zoals waterschaarste, droogte en overstromingen, en de achteruitgang van mariene en zoetwaterbronnen aanpakken.

  • Begin 2025 zal er een oproep om deze EIT Water op te richten gepubliceerd worden. Naar alle waarschijnlijkheid zal deze dan midden 2026 van start gaan.

EIT KIC

De EIT KIC’s zijn pan-Europese publiek-private partnerschappen die bedrijven, non-profit organisaties, onderzoeksorganisaties en universiteiten samenbrengen. Binnen elke KIC wordt er op lange termijn samengewerkt rond een centraal thema zoals klimaatverandering, digitalisatie, duurzame energie,… Elke KIC ontvangt tot maximum 15 jaar financiële ondersteuning, daarna moet ze financieel zelfvoorzienend zijn.

Een KIC richt zich op het bevorderen van kennisuitwisseling en innovatie binnen hun specifieke thema. KIC's worden vaak opgericht om de kloof tussen wetenschap, industrie en overheid te overbruggen en om de economische groei en concurrentiekracht in Europa te stimuleren. Om een beter zicht te krijgen op wat een KIC is, kan je hieronder enkele belangrijke kenmerken en doelen van een KIC terugvinden:

  • Samenwerking: KIC's brengen vaak verschillende belanghebbenden samen, zoals universiteiten, onderzoeksinstellingen, bedrijven en overheden, om gezamenlijk aan innovaties en kennisontwikkeling te werken.

  • Onderzoek en Ontwikkeling (R&D): Een belangrijk onderdeel van een KIC is het stimuleren van R&D-activiteiten. Dit gaat verder dan dat de KIC zelf onderzoek financiert. Het faciliteren van onderzoek en samenwerkingsprojecten coördineren zijn minstens even belangrijk.

  • Opleiding en Training: Een belangrijk aspect is het aanbieden van opleidingen, trainingen en workshops om de vaardigheden van professionals en studenten in de betreffende sectoren te verbeteren.

  • Innovatieversnelling: Door middelen, kennis en netwerken te delen, helpen KIC's bij het versnellen van het innovatieproces van idee naar markt.

  • Financiering en Ondersteuning: KIC's kunnen financiering (durfkapitaal) en andere vormen van ondersteuning bieden aan startups, scale-ups en andere innovatieve projecten binnen het focusgebied. 

  • Beleidsadvies en Netwerken: KIC's fungeren vaak als adviseurs voor beleidsmakers en kunnen helpen bij het vormgeven van beleid dat innovatie en economische groei bevordert. Ze bieden ook netwerkmogelijkheden voor professionals binnen de sector.

Een nieuwe innovatiegolf

Zoetwater en mariene ecosystemen staan onder aanzienlijke en toenemende druk als gevolg van overmatig gebruik en verkeerd beheer van natuurlijke hulpbronnen en veranderend gebruik van land en zee. Wereldwijde aquatische hulpbronnen worden aanzienlijk beïnvloed en de biodiversiteit wordt bedreigd door klimaatverandering, industrieel gebruik en vervuiling.

Om deze uitdagingen aan te pakken, zal Horizon Europe een tweede KIC ondersteunen. Nadat in april 2023 de KIC Cultural and Creative Sectors and Industries van start is gegaan zal hoogstwaarschijnlijk midden 2026 de KIC in the water, marine and maritime sectors and ecosystems dit voorbeeld volgen. De nieuwe KIC zal Europa helpen positioneren als wereldleider in de blauwe economie. Deze zal het concurrentievermogen, de werkgelegenheid en de economische groei van de EU zal versterken.

Meer informatie