10 juli 2025 - door Hazel Tyssen
In januari 2025 kondigde de Europese Commissie in haar EU-competitiviteitskompas de ontwikkeling aan van een 28ste regeling voor bedrijven.
Dit initiatief moet leiden tot één geharmoniseerd rechtskader dat ondernemingen binnen de 28ste regeling toelaat om volgens één uniforme set regels te opereren, los van de versnipperde nationale wetgevingen.
Hierdoor wordt het eenvoudiger om grensoverschrijdend een bedrijf te starten, uit te breiden en investeringen aan te trekken.
Op die manier wordt de concurrentiekracht van Europese ondernemingen versterkt, in het bijzonder die van innovatieve bedrijven en start-ups en scale-ups.
De 28ste regeling introduceert een EU-breed rechtskader met digitale oplossingen, en neemt belemmeringen weg voor het oprichten, opschalen en runnen van een onderneming. Ze vereenvoudigt regelgeving en verlaagt faillissementskosten door knelpunten in onder meer het insolventie-, arbeids- en belastingrecht aan te pakken.
De beleidsopties zouden worden ontwikkeld als een combinatie van alle of een aantal van de onderstaande elementen:
Vastleggen van de basisstructuur en kenmerken van ondernemingen binnen het 28ste regime, met inbegrip van de vennootschapsvorm, wie dergelijke ondernemingen kan oprichten en hoe, de minimumkapitaalvereiste, en een mogelijke andere naam en afkorting.
Ontwikkelen van eenvoudige, flexibele en snelle procedures en regels: oprichting binnen 48 uur, digitale sluiting van bedrijven, uitwisseling van gegevens tussen registers en overheidsdiensten, gebruik van de Europese portemonnee voor ondernemingen
Investeringen aantrekken: vereenvoudigde kapitaalverhogingen via digitale middelen, flexibele aandelenstructuren, regels voor aandelenoverdracht en private-equityovereenkomsten
Het initiatief krijgt de vorm van een voorstel voor een richtlijn en wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2026.
De noodzaak voor een 28ste regeling voor vennootschappen wordt bevestigd in meerdere recente beleidsdocumenten van de EU, waaronder:
De Europese Commissie wil voor het ontwikkelen van het voorstel in kaart brengen welke problemen er zijn, welke oplossingen mogelijk zijn en wat de gevolgen daarvan kunnen zijn.
Er zijn twee manieren om je mening te geven:
Via een verzoek om input kunnen belanghebbenden kort al hun ideeën en feedback delen. Reageren kan tot en met 30 september 2025.
Via de openbare consultatie kunnen belanghebbenden uitgebreid en gericht reageren via een online vragenlijst. Deelnemen kan tot en met 30 september 2025.
Het Europees Parlement werkt op dit moment aan een resolutie over het 28ste regime voor vennootschappen. Op 8 juli 2025 presenteerde schaduwrapporteur Axel Voss een eerste ontwerpversie.
Het Parlement nodigt alle stakeholders uit om feedback te geven op dit ontwerp. Reacties kunnen tot en met 28 juli 2025 worden gestuurd naar axel.voss@ep.europa.eu.