Oproep: word lid van groep die Europese Commissie wetenschappelijk advies geeft

09 september 2024 - door Kristof Vlaeminck

De Europese Commissie heeft een oproep gepubliceerd om lid te worden van de Group of Chief Scientific Advisors (GCSA). Dit is een groep experten die verantwoordelijk is om onafhankelijk wetenschappelijk advies van hoge kwaliteit af te leveren aan het college van Europese commissarissen over elk onderwerp.

  • De GCSA is een groep die uit 7 experten bestaat.

  • Expert word je op basis van je expertise en brede visie en je hebt zicht op de belangrijke wetenschappelijke ontwikkelingen, waaronder interdisciplinair en multidisciplinair onderzoek. De adviseurs werken nauw samen met de Europese wetenschapsacademies.

  • Je kan je expertise indienen tot 30 september 2024.

De GSCA is een belangrijk mechanisme voor het geven van wetenschappelijk advies aan de Europese Commissie. Hun taak is het geven van onafhankelijk wetenschappelijk advies en beleidsaanbevelingen aan het College van Europese Commissarissen om hun besluitvorming te onderbouwen. Zo dragen ze bij aan de kwaliteit van de EU-wetgeving. De GSCA bestaat uit 7 experten die in eigen naam het algemeen belang moeten dienen. Het is niet hun taak om zelf een rapport te schrijven over elk onderwerp waarover advies gevraagd wordt, maar in samenwerking met de Europese wetenschapsacademies de juiste personen aan te duiden.

Interesse om expert te worden?

Meer informatie kan je hier terugvinden.