COP29 klimaat: ENVI-commissie klopt haar visie af

22 oktober 2024 - door Ina De Vlieger

De ENVI-commissie van het Europees Parlement heeft haar eisen voor de komende VN-conferentie over klimaatverandering (COP29) uiteengezet. De resolutie dringt er bij alle landen op aan om het eens te worden over een nieuwe collectieve doelstelling voor klimaatfinanciering na 2025, met de nadruk op billijkheid en het beginsel dat de vervuiler betaalt.

  • De ENVI-commissie benadrukt het belang van opschaling van Internationale klimaatfinanciering.

  • Ze dringt aan op een gefaseerde afschaffing van fossiele brandstoffen en aanverwante subsidies.

  • ENVI pleit voor de uitbreiding van de wereldwijde handel in emissierechten.

De Commissie milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) van het Europees Parlement heeft de resolutie met meerderheid van stemmen aangenomen (54 voor, 23 tegen met 4 onthoudingen).

Belangrijkste punten uit EP-resolutie over COP29

Nieuwe financiële doelstelling

De resolutie is een oproep aan de internationale gemeenschap om op COP29 overeenstemming te bereiken over een nieuwe collectieve doelstelling voor klimaatfinanciering na 2025. Volgens Europarlementariërs moet deze doelstelling sociaal rechtvaardig zijn en gebaseerd op het principe “de vervuiler betaalt”.

Het moet ook gebruik maken van verschillende financieringsbronnen, waaronder publieke, private en innovatieve bronnen.

Uitfaseren van fossiele brandstoffen en subsidies

Europarlementariërs willen een duidelijke toezegging om af te stappen van fossiele brandstoffen en benadrukken de haalbaarheid en noodzaak van deze stap. Ze dringen er ook op aan om subsidies voor fossiele brandstoffen te herschikken ten gunste van klimaatmaatregelen.

Wereldwijde koolstofprijsmechanismen

Europarlementariërs uiten hun bezorgdheid over het feit dat de huidige CO2-prijs slechts 24% van de wereldwijde uitstoot dekt en pleiten voor een bredere invoering van dergelijke mechanismen, geïnspireerd door de EU-systemen.

Bestrijding van vervuiling en emissies

De resolutie benadrukt de noodzaak van grotere wereldwijde inspanningen om water-, chemische en plasticvervuiling aan te pakken, en om methaanemissies en emissies van de internationale scheepvaart, luchtvaart en landbouw te verminderen.

Volgende stappen

  • 11-22 november: COP29 in Bakoe (Azerbeidzjan)

  • 13-14 november: stemming resolutie COP29 in plenaire vergadering EP

  • 18-22 november: EP-delegatie op COP29

Achtergrond

De UN Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) coördineert het internationale klimaatbeleid door elk jaar een Conference of Parties (COP) te organiseren. Tijdens deze conferenties vergaderen ministers en hoge ambtenaren uit nagenoeg alle landen ter wereld over het klimaat. Zij bespreken de laatste wetenschappelijke informatie en manieren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen om zo de verandering van het klimaat te beperken.

COP29 heeft tot doel een nieuw collectief doel vast te stellen voor het verlenen van financiële steun aan wereldwijde klimaatactie, terwijl landen bezig zijn met het ontwikkelen van nieuwe klimaatverbintenissen in het kader van het Akkoord van Parijs, die begin 2025 moeten worden meegedeeld.

De Europese milieuministers hebben op 14 oktober 2024 al de conclusies goedgekeurd die de EU-onderhandelingspositie voor de COP29 vastleggen.

Meer lezen

Persbericht Europees Parlement, 21/10/2024: COP29: MEPs set out their vision ahead of this year’s global climate talks

De resolutie over de COP29 (link naar tekst wordt voorzien zodra die beschikbaar is)

Officiële website COP29