Conclusies evaluatie governanceverordening

25 september 2024 - door Ina De Vlieger

De Europese Commissie heeft een verslag gepubliceerd over de werking van de verordening inzake de governance van de Energie-Unie en van de Klimaatactie.

  • In een veranderende politieke context was de verordening cruciaal om de EU op koers te houden voor haar 2030-doelstellingen door de planning en rapportering te verbeteren.

  • Er zijn grote verschillen in kwaliteit van de rapportering door de lidstaten.

  • De governanceverordening leidde tot een vermindering van administratieve last met 5%.

De Commissie heeft dit evaluatierapport gepubliceerd als onderdeel van haar verslag over de toestand van de energie-unie 2024.

Algemene conclusies evaluatieverslag governanceverordening

  • De governanceverordening heeft de strategische planning verbeterd die noodzakelijk zijn om de 2030-doelstellingen te halen en de weg vrij te maken voor klimaatneutraliteit in 2050. Dit gebeurde door de planning en rapportage coherenter, geïntegreerder en eenvoudiger te maken.

  • Er nog zijn nog altijd aanzienlijke verschillen in de reikwijdte en kwaliteit van de plannen en strategieën van de lidstaten.

  • In het verslag benadrukt de Commissie het belang van het tijdig indienen van de plannen.

Effect governanceverordening op bereiken resultaten

  • Wat betreft de resultaten die de governanceverordening (Verordening(EU) 2018/1999) in de praktijk heeft opgeleverd, hebben de meeste lidstaten de rapportagetermijnen niet gehaald.

  • De verordening heeft geleid tot de invoering van nieuw energie- en klimaatbeleid in de lidstaten. Volgens de verslagen van de nationale energie- en klimaatplannen (NECP's) was 29% van het energiegerelateerde beleid nieuw. Dit blijft onvoldoende om de 2030-doelstellingen te halen.

  • De Verordening heeft de strategische planning verbeterd, zowel binnen de lidstaten als tussen de lidstaten door grensoverschrijdende regionale samenwerking.

Vereenvoudiging en rationalisering van regelgeving

De harmonisatie van beleidsverplichtingen door het stroomlijnen van formulieren voor plannen, strategieën en verslagen hebben geleid tot een geschatte kostenbesparing van 5%. Het verslag benadrukt dat verdere stroomlijning nodig is om de administratieve last nog te verminderen.

Verslag stand van de energie-unie 2024

De Commissie heeft dit evaluatieverslag over de werking van de governanceverordening gepubliceerd op 11 september 2024 als onderdeel van haar verslag over de stand van de energie-unie 2024:

Volgende stappen

  • Het evaluatieverslag van de Commissie is voor bespreking naar het Europees Parlement en de Raad gestuurd.

  • EP en Raad  kunnen besluiten formeel op de bevindingen te reageren door respectievelijk een resolutie van het Europees Parlement of conclusies van de Raad aan te nemen.

Achtergrond

Het evaluatieverslag van de Commissie beoordeelt de werking van Verordening (EU) 2018/1999 inzake de governance van de energie-unie en het klimaatbeleid (kortweg: governanceverordening).

Overeenkomstig artikel 45 van de governanceverordenin moet de Commissie binnen zes maanden na elke mondiale inventarisatie in het kader van de Overeenkomst van Parijs aan het Europees Parlement en de Raad verslag uitbrengen over de werking van deze verordening.

De governanceverordening stelt het wetgevingskader vast voor een betrouwbare, inclusieve, kostenefficiënte, transparante en voorspelbare governance van de energie-unie en klimaatactie, teneinde de langetermijndoelstellingen van de EU op het gebied van energie en klimaat te verwezenlijken.

Bron en meer lezen  evaluatieverslag governanceverordening

EC-persbericht, 11 september 2024: EU Governance Regulation report: The EU has a comprehensive integrated legal framework and tools in place to meet our decarbonisation goals

Evaluatieverslag  verordening governance energie-unie en klimaatactie  - COM(20214) 550 final

Accompanying the document on the Review of the Regulation on the Governance of the Energy Union and Climate Action - SWD(2024) 200 final

EC-website: Governance of the Energy Union and Climate Action