Toekomst van het Europese concurrentievermogen - Draghi-rapport

18 september 2024 - door Liese Dewilde

De groei in de EU vertraagt en onze productiviteit zakt. In een veranderende wereld met nieuwe uitdagingen moet Europa verder vooruitkijken en bepalen hoe het concurrerend kan blijven. 

Maandag 9 september 2024 publiceerde Mario Draghi zijn langverwachte rapport over de toekomst van het Europese concurrentievermogen. Het rapport bestaat uit een voorwoord en twee inhoudelijke delen. Het eindresultaat telt ongeveer 400 pagina’s. 

  • Deel A. Een strategie voor het concurrentievermogen van Europa 

  • Deel B. Diepgaande analyse en aanbevelingen 

De bevindingen van het rapport zullen bijdragen aan het werk van de Commissie aan een nieuw plan voor duurzame welvaart en concurrentievermogen van Europa. 

In dit artikel ontdek je de belangrijkste elementen uit het Draghi-rapport. 

DEEL A. EEN STRATEGIE VOOR HET CONCURRENTIEVERMOGEN VAN EUROPA 

Europa staat voor drie grote veranderingen:

  1. de noodzaak om innovatie te versnellen en nieuwe groeimotoren te vinden

  2. de hoge energieprijzen omlaag brengen en tegelijkertijd doorgaan met decarboniseren en overschakelen op een circulaire economie

  3. reageren op een wereld met minder stabiele geopolitieke verhoudingen, waarin afhankelijkheden kwetsbaarheden worden en Europa voor zijn veiligheid niet langer op anderen kan vertrouwen.

Om deze veranderingen in goede banen te leiden, stelt het rapport een nieuwe industriële strategie voor Europa voor. Het behoud van sociale integratie en het consistent nastreven van het cohesiebeleid zijn essentiële voorwaarden bij de strategie. 

De innovatiekloof dichten 

Europa kampt met een productiviteitsuitdaging. Europa heeft een snellere productiviteitsgroei nodig om een duurzame groei te handhaven in het licht van ongunstige demografische ontwikkelingen. De belangrijkste oorzaak van de toenemende productiviteitskloof met de VS is digitale technologie. De integratie van AI in de Europese industrie zal een kritieke factor zijn voor het ontsluiten van een hogere productiviteit. 

Europa moet een programma hebben om de innovatiekloof aan te pakken. Betere coördinatie tussen lidstaten is noodzakelijk. Er is behoefte aan een beter financieringsklimaat voor baanbrekende innovatie, start-ups en scale-ups. In het kader van AI, cloudindustrie en telecom, is meer coördinatie, gegevensuitwisseling en connectiviteit nodig. 

Europa moet bovendien de skills gap dichten. De EU moet haar benadering van vaardigheden herzien en deze strategischer en meer toekomstgericht maken en meer richten op nieuwe tekorten aan vaardigheden.

Gezamenlijk plan voor decarbonisatie van de economie en het concurrentievermogen

Europa zal een gemengde strategie moeten inzetten die verschillende beleidsinstrumenten en benaderingen voor verschillende industrieën combineert. Voor de uitvoering van deze strategie is een gezamenlijk plan nodig voor het koolstofarm maken van de economie en het concurrentievermogen, waarbij alle beleidsmaatregelen worden afgestemd op de doelstellingen van de EU.

De belangrijkste doelstellingen van een gemengde strategie zijn: 

  • Het verlagen van de energiekosten 

  • Het versnellen van het koolstofarm maken van de economie op een kostenefficiënte manier. Alle beschikbare oplossingen moeten worden benut via een technologieneutrale aanpak. De EU moet de governance ontwikkelen die nodig is voor een echte energie-unie. Het handelsbeleid zal van fundamenteel belang zijn om het koolstofarm maken van de economie te combineren met concurrentievermogen. 

Veiligheid verhogen en afhankelijkheid verminderen 

Hoewel afhankelijkheid tweerichtingsverkeer is, is Europa erg kwetsbaar voor dwang en fragmentatie. Om haar kwetsbaarheden te verminderen, moet de EU een echt "buitenlands economisch beleid" ontwikkelen op basis van het veiligstellen van kritieke hulpbronnen. De EU moet ook het potentieel van binnenlandse hulpbronnen benutten door mijnbouw, recycling en innovatie in alternatieve materialen.

Voor strategische industrieën moet de EU een gecoördineerde EU-strategie volgen om de binnenlandse productiecapaciteit te versterken en belangrijke netwerkinfrastructuren te beschermen.

Zo moet de industriële capaciteit voor defensie en ruimtevaart specifiek versterkt worden.  Voor zowel de defensie- als de ruimtevaartindustrie geldt dat onvoldoende bundeling en coördinatie van overheidsuitgaven in Europa de industriële versnippering versterkt.

Investeringen financieren 

De financieringsbehoeften van de EU om haar doelstellingen te halen zijn enorm. Volgens Draghi kan de EU in deze investeringsbehoeften voorzien zonder de middelen van de Europese economie te overbelasten, maar de particuliere sector zal overheidssteun nodig hebben om het plan te financieren. 

Voor het mobiliseren van private en publieke financiering is nodig. Dat kan op verschillende manieren. Lees meer in het luik ‘Duurzaam investeren’ hieronder.  

Bestuur versterken 

Een nieuwe industriële strategie voor Europa heeft geen kans van slagen zonder parallelle veranderingen in de institutionele opzet en werking van de EU. Lees meer in het luik ‘Governance - bestuur versterken’ hieronder.


DEEL B. DIEPGAANDE ANALYSE EN AANBEVELINGEN

Deel B van het Draghi-rapport titelt ‘Diepgaande analyse en aanbevelingen’. Het bevat twee onderdelen. 

  • Afdeling 1. Sectoraal Beleid. Dit onderdeel maakt een economische analyse van 10 sectoren. De analyse beschrijft hoe competitief Europa is binnen elke sector en wat onderliggende oorzaken zijn voor die concurrentiepositie. Vervolgens worden doelstellingen benadrukt om concurrentieel te zijn binnen die sector, inclusief concrete beleidsvoorstellen.  

  • Afdeling 2. Horizontaal Beleid. Dit onderdeel kijkt globaler naar beleid. Het zoomt in op: innovatie versnellen, de vaardigheidskloof dichten, duurzaam investeren, concurrentie vernieuwen en governance. Stuk voor stuk onderwerpen die verschillende beleidssectoren overkoepelen.

Hieronder worden de belangrijkste passages van de twee afdelingen beschreven.  

Sectoraal beleid 

Energie 

Energie is een belangrijke oorzaak van de concurrentieachterstand van de Europese Unie ten opzichte van andere regio's in de wereld. We kampen met zeer hoge prijzen, maar ook met grote volatiliteit en onvoorspelbaarheid van de prijzen.  Als er niet adequaat wordt opgetreden, zal de concurrentiekloof van de EU naar verwachting blijven bestaan of groter worden.

Het koolstofvrij maken van het energiesysteem en de groene transitie kunnen het concurrentievermogen van de EU verbeteren door de afhankelijkheid van import te verminderen en door een verlaging van de prijzen door de massale inzet van schone energiebronnen met lage marginale opwekkingskosten.  Het zal enige tijd duren voor we die effecten zullen zien. 

Draghi doet 22 concrete voorstellen om uitdagingen op het gebied van energie en concurrentievermogen aan te gaan: 9 voorstellen voor elektriciteit, 9 voorstellen voor aardgas en 4 horizontale voorstellen. De voorstellen zijn erop gericht om endogene bronnen met lage kosten te maximaliseren, om te zorgen voor concurrerende inkoop en potentieel voor diversificatie, om passende stimuleringsmaatregelen te handhaven om de vereiste financiële middelen aan te trekken en om de segmentering van markten te herzien en over te stappen op prijsstructuren die dichter bij de kosten liggen. Je vindt de voorstellen op pagina 25 t.e.m pagina 41 in deel B van het Draghi-rapport. 

Kritieke grondstoffen 

Kritische grondstoffen zijn essentieel om de vereiste transformatie van de economie van de EU te versnellen. In dat kader moeten meerdere uitdagingen worden aangepakt. 

In tegenstelling tot andere concurrenten wordt het ontginnen en verhandelen van grondstoffen in de EU grotendeels overgelaten aan particuliere actoren en de markt. De EU lijdt bovendien onder de gevolgen van versnipperde financiële steun en een gebrek aan specifieke financiering voor kritieke grondstoffen.

De recente kritieke grondstoffenwet (CRMA - Critical Raw Materials Act) biedt kansen: 

  • Het potentieel van de binnenlandse productie van kritische mineralen in de EU

  • Het potentieel van recycling van kritieke mineralen

  • Excellentie in EU-projecten in de mijnbouw- en verwerkingswaardeketens

De algemene doelstelling is om concurrerende en stabiele toegang tot grondstoffen veilig te stellen, toeleveringsketens te versterken en afhankelijkheidsrisico's te verminderen. Om dit te bereiken heeft Europa een gecoördineerde strategie nodig die de hele waardeketen omvat, van grondstoffen tot eindproducten.

Draghi doet daarom 15 concrete voorstellen: 4 voorstellen die kaderen in de tenuitvoerlegging van de CRMA en 11 prioritaire acties die moeten gebeuren buiten de CRMA om. Je vindt de voorstellen op pagina 57 t.e.m pagina 65 in deel B van het Draghi-rapport. 

Digitalisering en geavanceerde technologieën 

Het concurrentievermogen van de EU zal in toenemende mate afhangen van de digitalisering van alle sectoren en van het opbouwen van sterke punten op het gebied van geavanceerde technologieën. Die zullen investeringen, werkgelegenheid en welvaart stimuleren. 

Als onderdeel van de Europese concurrentiestrategie voor het komende decennium moeten beleid en initiatieven op het gebied van digitalisering en geavanceerde technologieën, ondersteund door aanzienlijke publieke en private financiering, prioriteit krijgen op drie gebieden:

  • Breedbandnetwerken met hoge snelheid/capaciteit en bijbehorende apparatuur en software om connectiviteit mogelijk te maken en veilige, alomtegenwoordige en duurzame digitale diensten te verspreiden die essentieel zijn voor burgers en bedrijven in de EU. 

  • Informatica en AI. Dit slaat op de infrastructuur, platforms en geavanceerde technologieën die nodig zijn om autonoom digitale diensten te ontwikkelen en op te schalen, waardoor bedrijven kunnen innoveren, hun productiviteit kunnen verhogen en hun schaal kunnen vergroten, met name wat betreft cloud, high-performance computing en kwantum, alsmede AI en de industriële toepassingen daarvan. 

  • Halfgeleiders, een belangrijke motor en katalysator voor de elektronicawaardeketen, en een strategisch element van Europa's veiligheid en industriële kracht in alle sectoren. 

Draghi doet 7 voorstellen om de uitrol van concurrerende snelle, vaste en mobiele breedbanddiensten te bevorderen, om meer particulieren investeringen in digitale netwerken te ondersteunen voor de consolidatie van spelers en infrastructuren en om de veiligheid en open strategische autonomie van digitale communicatienetwerken te versterken.  Je vindt de voorstellen op pagina 74 t.e.m pagina 76 in deel B van het Draghi-rapport. 

Draghi doet ook 7 voorstellen in het kader van informatica en AI. De EU staat hier zwakker op drie fronten: kapitaal en financiering; vaardigheden en menselijk kapitaal; en gemakkelijke toegang tot een grote interne markt. De EU moet de ambitie hebben om voorop te lopen bij de ontwikkeling van AI voor haar sterke sectoren, om de controle over gegevens en gevoelige clouddiensten terug te winnen en te behouden en om een robuust financieel vliegwiel te ontwikkelen om innovatie op het gebied van computing en AI te ondersteunen. Je vindt de voorstellen op pagina 82 t.e.m pagina 85 in deel B van het Draghi-rapport. 

Draghi doet bovendien 6 voorstellen in verband met halfgeleiders.  De EU heeft belangrijke sterke punten en een leidende positie in bepaalde segmenten van de chipsmarkt, maar haar positie wordt aangetast door de sterke afhankelijkheid van spelers van buiten de EU en de schaarse aanwezigheid in hoogwaardige innovatieve segmenten. Er is daarom een nieuwe, meer gecoördineerde en gezamenlijke aanpak nodig om het toekomstige concurrentievermogen van de EU in deze sector te stimuleren. Hiervoor moet onder andere de Chips Act worden herzien. Je vindt de voorstellen op pagina 89 t.e.m pagina 90 in deel B van het Draghi-rapport. 

Energie-intensieve industrieën 

Energie-intensieve industrieën (EII's) zijn een vitaal onderdeel van de Europese economie en spelen een cruciale rol bij het verminderen van de strategische afhankelijkheden van de EU en bij het bereiken van een koolstofarme economie. Het afnemende concurrentievermogen heeft meerdere oorzaken en heeft geleid tot productieverliezen en een grotere afhankelijkheid van invoer.

EII's moeten ondersteund worden op hun weg naar decarbonisatie, die zeer gedetailleerd en sectorspecifiek is. Tegelijk moet het speelveld gelijk getrokken worden met internationale concurrentie

Draghi doet 11 voorstellen op korte en middellange termijn om de energie-intensieve industrieën te ondersteunen. De voorstellen schikken zich naar een aantal richtlijnen: zorgen voor een concurrerende en voorspelbare levering van energie-input, ondersteunen van de overgang naar koolstofarme oplossingen en voorkomen dat de productie wordt verplaatst als gevolg van asymmetrische subsidies, zwakkere regelgeving voor het koolstofarm maken van de economie of regeldruk. Je vindt de voorstellen op pagina 105 t.e.m pagina 114 in deel B van het Draghi-rapport. 

Schone technologieën 

Schone technologieën zijn onmisbaar om de doelstellingen van klimaatneutraliteit te halen, in de EU en wereldwijd. De EU is een van 's werelds grootste markten voor schone technologieën en beschikt over mogelijkheden om het voortouw te nemen bij de innovatie van clean tech. Desondanks wordt de Europese industrie voor schone technologie, in verschillende mate per segment, geconfronteerd met belemmeringen om op te schalen en te concurreren. Als gevolg daarvan is de EU steeds meer afhankelijk van invoer om aan haar stijgende vraag te voldoen. Er zijn verschillende oorzaken voor de concurrentiekloof van de EU. 

Draghi doet 10 voorstellen om de clean tech-industrie concurrentieel te houden/maken, voortbouwend op de Net-Zero Industry Act. Met deze voorstellen moet de EU ernaar streven om de betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van het aanbod te vergroten, om te zorgen voor veerkracht tegen mogelijke schokken in de toeleveringsketen en om de voorwaarden te scheppen voor ontwikkeling en schaalvergroting. Je vindt de voorstellen op pagina 133 t.e.m pagina 138 in deel B van het Draghi-rapport. 

Auto-industrie 

De auto-industrie is van oudsher een van Europa's industriële motoren. Toch ondergaat de industrie een snelle, diepgaande transformatie met een verschuiving van de vraag naar derde markten, naar groene mobiliteit en 'softwaregedefinieerde auto's'. Als gevolg daarvan is het traditionele leiderschap van de EU in de auto-industrie uitgehold. De toeleveringsketen van de auto-industrie in de EU heeft momenteel te kampen met competitiviteitskloven, zowel op het gebied van kosten als technologie. Hier worden verschillende oorzaken voor aangestipt. 

Om ervoor te zorgen dat de EU wereldleider blijft in de auto-industrie en banen, O&O-faciliteiten en productie binnen de regio behoudt, moeten twee belangrijke doelstellingen worden nagestreefd:

  • Voorkom een radicale verplaatsing van de productie uit de automobielsector van de EU of een snelle overname van fabrieken en bedrijven in de EU door concurrenten die door de staat worden gesubsidieerd.

  • Herstel een concurrerende leidende positie voor de EU voor de 'volgende generatie' voertuigen en de Europese productiebasis.

Draghi doet 10 voorstellen op korte en middellange termijn om deze doelstellingen waar te maken. Je vindt de voorstellen op pagina 152 t.e.m pagina 157 in deel B van het Draghi-rapport. 

Defensie 

De defensiesector van de EU is van cruciaal belang om de strategische autonomie van Europa ten opzichte van toenemende externe bedreigingen van de veiligheid te waarborgen en om innovatie te stimuleren door middel van overloopeffecten op de hele economie. De defensie-industrie van de EU is op specifieke gebieden nog steeds zeer concurrerend op wereldniveau, maar de sector lijdt onder een combinatie van structurele zwakheden.

Draghi doet 10 voorstellen voor de competitiviteit van de defensie-industrie. Die moeten de industriële en technologische defensiebasis van de EU uitbreiden en ontwikkelen; de capaciteiten, paraatheid, productie en efficiëntie van de defensie-industriële basis van de EU versterken en Europees onderzoek en ontwikkeling op defensiegebied verbeteren. Je vindt de voorstellen op pagina 168 t.e.m pagina 170 in deel B van het Draghi-rapport. 

Ruimte 

De mondiale ruimtevaartsector bevindt zich in de voorhoede van technologische innovatie en draagt bij aan baanbrekende ontwikkelingen en de veerkracht en veiligheid van moderne samenlevingen - rechtstreeks of via overloopeffecten. Satellietdiensten, -gegevens en -toepassingen zijn van cruciaal belang en vormen een fundamenteel onderdeel van de moderne infrastructuur.

De EU heeft strategische ruimtemiddelen en -capaciteiten van wereldklasse ontwikkeld. Toch heeft de EU aantoonbaar terrein verloren op het gebied van ruimtevaartactiviteiten, om verschillende redenen. Een verdere achterstand kan snel leiden tot een grotere strategische afhankelijkheid. 

Draghi doet 10 voorstellen om de Europese soevereiniteit op het gebied van autonome toegang tot de ruimte, defensiecapaciteiten en belangrijke ruimtevaarttoepassingen te waarborgen, om het industrieel leiderschap in specifieke industriële segmenten te behouden of bereiken en om innovatie en schaalvergroting van succesvolle Europese marktdeelnemers mogelijk te maken. Je vindt de voorstellen op pagina 183 t.e.m pagina 185 in deel B van het Draghi-rapport. 

Farma 

De farmaceutische sector levert een belangrijke bijdrage aan de economie van de EU en farmaceutische producten zijn een sector van geostrategisch belang. De afgelopen tien jaar hebben de markten voor farmaceutische producten echter ingrijpende veranderingen ondergaan. En de EU raakt, om meerdere redenen, achterop in deze meest dynamische marktsegmenten. 

Er gebeurden al recente hervormingen op EU-niveau om innovatie te stimuleren en regels te stroomlijnen, maar er zijn meer inspanningen nodig.

Draghi doet 10 voorstellen gericht op het aanpakken van de belangrijkste oorzaken van de nieuwe concurrentiekloof van de EU op het gebied van geneesmiddelen. Je vindt de voorstellen op pagina 199 t.e.m pagina 203 in deel B van het Draghi-rapport. 

Transport 

Goed functionerende vervoersnetwerken en -diensten en een bloeiende vervoerssector zijn cruciaal voor het concurrentievermogen van de hele EU-economie. Transport maakt de bloei van andere takken van de economie mogelijk. Vervoer is ook een prioritaire sector voor de overgang van de EU naar een netto-nuleconomie.

De vervoersbedrijven in de EU zijn een complexe en gevarieerde sector, maar staan toch voor gemeenschappelijke uitdagingen. Uitdagingen omvatten de nood aan enorme strategische investeringen in vervoersinfrastructuur, administratieve belemmeringen, knelpunten bij het verkrijgen van de benodigde apparatuur enzovoort. 

Hoewel er enige vooruitgang is geboekt, blijven het hardnekkige gebrek aan EU-integratie en de geringe concurrentie van invloed op de capaciteit en connectiviteit. Interoperabiliteit en de (geharmoniseerde) inzet van innovatieve (digitale) oplossingen is beperkt.

Draghi doet 9 voorstellen om een leidende positie te behouden tegenover de groeiende wereldwijde concurrentie. De voorstellen moeten zorgen voor de ontwikkeling van infrastructuur en de harmonisatie van regels om een geïntegreerde en intermodale markt in de hele EU tot stand te brengen; de veerkracht van infrastructuur en routes, diensten en de industrie waarborgen; leiding geven aan decarbonisatie en de invoering van digitale en geautomatiseerde oplossingen; en zorgen voor een toonaangevende verwerkende industrie en gelijke internationale concurrentievoorwaarden voor de industriële spelers in de EU. Je vindt de voorstellen op pagina 218 t.e.m pagina 224 in deel B van het Draghi-rapport. 

Horizontaal beleid 

Innovatie versnellen 

Onderzoek en innovatie (O&I) zijn de belangrijkste motoren voor productiviteit en welzijn van mensen. De innovatieprestaties van de EU worden gekenmerkt door zwakke punten gedurende de levenscyclus van innovatie en een sectorale kloof in digitale en geavanceerde technologieën. 

Draghi doet 7 horizontale voorstellen om de Europese innovatie te versnellen. Essentiële aspecten zijn voldoende financiering voor excellent onderzoek, de stabiliteit ervan op lange termijn, hoogwaardige onderzoeks- en technologie-infrastructuur, voldoende aanbod van talent, een effectieve valorisatiestrategie, openheid en inclusiviteit, en een strategie voor implementatie en afstemming. De principes die steeds aan de basis van beleidskeuzes moeten liggen zijn: uitmuntendheid, schaalgrootte, toegevoegde waarde, openheid, inclusiviteit en toegankelijkheid, Europese waarden en strategische prioriteiten. Je vindt de voorstellen op pagina 247 t.e.m pagina 255 in deel B van het Draghi-rapport. 

De vaardigheidskloof dichten 

Het concurrentievermogen van de EU en het succes van het Europese economische model vereist een beroepsbevolking met de juiste kennis en vaardigheden. Europese bedrijven hebben vandaag te maken met grote tekorten en een verkeerde toewijzing van vaardigheden. Het concurrentievermogen van de Europese economie hangt af van haar vermogen om de huidige en toekomstige vaardigheidskloven te dichten

Europa moet doortastend optreden om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden en het ontwerp en de uitvoering van het beleid inzake vaardigheden ingrijpend te herzien. Om deze visie te realiseren, moet er op verschillende fronten actie worden ondernomen.

Draghi doet 12 voorstellen om de grondslagen te leggen voor een nieuw Europees beleid inzake vaardigheden en om specifieke interventies te doen in het beleid inzake vaardigheden. Je vindt de voorstellen op pagina 271 t.e.m pagina 278 in deel B van het Draghi-rapport. 

Duurzaam investeren 

In de EU zijn de productieve investeringen laag en de besparingen in de particuliere sector hoog. Lage productieve investeringen hebben, in combinatie met een vergrijzende bevolking, geleid tot lage groei in Europa.

De investeringsbehoeften zijn enorm en ongekend in historisch perspectief. De omvang van de investeringsbehoeften roept fundamentele vragen op voor de Europese economie en het economisch beleid.

De belangrijkste doelstellingen voor de EU zijn: 

  • Het verminderen van de versnippering van de kapitaalmarkt 

  • Het vergroten van de financieringscapaciteit van de banksector 

  • Het tegengaan van de versnippering van de interne markt voor goederen en diensten door belemmeringen voor innovatie en bedrijfsgroei weg te nemen. 

  • Het effectiever inzetten van de EU-begroting 

  • De regelmatige uitgifte van een gemeenschappelijk veilig activum om gezamenlijke investeringsprojecten te financieren. 

Concurrentie vernieuwen 

Een centraal principe in Europa is het belang van vrije en eerlijke concurrentie om een gelijk speelveld te creëren voor ondernemingen die in elke lidstaat gevestigd zijn. Dit geldt altijd, maar het principe moet worden aangepast aan de radicaal veranderende wereld.

Een nieuwe aanpak van het mededingingsbeleid ter ondersteuning van een nieuwe Industrial Deal moet verschillende maatregelen omvatten, die van toepassing zouden zijn op alle sectoren. Ex-post versus ex-ante regulering en controle moeten versterkt worden; open toegang, interoperabiliteit en naleving van EU-normen door  middel van staatssteun en andere mededingingsinstrumenten moet gestimuleerd worden; IPCEI’s (Important Projects of Common European Interest) moeten hervormd en uitgebreid worden; staatssteuntoezicht moet gelden als een concurrentie-instrument voor efficiëntieverhogend industrieel beleid enzovoort.

Governance - bestuur versterken 

Om het concurrentievermogen van de EU een nieuwe impuls te geven, moet worden nagedacht over de institutionele opzet en werking van de Europese Unie. Een vernieuwd Europees partnerschap moet rusten op 3 pijlers, met telkens een aantal prioritaire initiatieven: 

  1. Het werk van de EU heroriënteren: actieve uitoefening van het subsidiariteitsbeginsel en coördinatie van het beleid inzake concurrentievermogen.  

  2. Versnelde actie en integratie van de EU: uitbreiding van het stemmen met gekwalificeerde meerderheid in de Raad van de EU, gedifferentieerde benaderingen van EU-integratie en uitgebreid gebruik van een beter gekaderd artikel 122 VWEU.  

  3. Regels vereenvoudigen: bestaande EU-acquis vereenvoudigen en nieuwe voorstellen filteren, betere handhaving van de wetgeving voor de interne markt, evenredige regelingen voor kmo’s en small mid-caps in bestaande en toekomstige regelgeving en de bevordering van innovatie.  

ACHTERGROND & VOLGENDE STAPPEN 

Mario Draghi - voormalig president van de Europese Centrale Bank en oud-premier van Italië - kreeg van de Europese Commissie de opdracht om een rapport op te stellen met zijn visie op de toekomst van het Europese concurrentievermogen. Het rapport gaat in op de uitdagingen waarmee de industrie en bedrijven in de interne markt worden geconfronteerd. 

De bevindingen van het rapport zullen bijdragen aan het werk van de Commissie aan een nieuw plan voor duurzame welvaart en concurrentievermogen van Europa. En in het bijzonder aan de ontwikkeling van de nieuwe Clean Industrial Deal voor concurrerende industrieën en kwaliteitsbanen, die in de eerste 100 dagen van het nieuwe mandaat van de Commissie zal worden gepresenteerd.

Op 18 april 2024 publiceerde Enrico Letta zijn rapport over de interne markt: ‘Much more than a single market’. Volgens dat rapport moet de Europese interne markt in lijn gebracht worden met de nieuwe realiteit: de wereld is groter geworden en de EU heeft structurele transformaties ondergaan. Het rapport biedt talrijke ideeën en concrete voorstellen op verschillende beleidsterreinen voor de voltooiing en toekomst van de Europese interne markt. 

Samen kunnen de 2 rapporten de strategische agenda van de EU voor de komende jaren aanzienlijk beïnvloeden. 

Lees meer

Je kan het volledige Engelstalige Draghi-rapport hier raadplegen.