Beleidsdocument over generatieve AI en virtuele werelden

23 september 2024 - door Kristof Vlaeminck

De Europese Commissie heeft een beleidsdocument gepubliceerd dat aanbevelingen aanreikt voor concurrentie op het gebied van generatieve AI en virtuele werelden.

  • Het beleidsdocument volgt op de feedback die de Commissie vroeg eerder dit jaar (Jouw stem in Europa: richtlijnen voor verantwoord gebruik generatieve AI).

  • Het document gaat in op zowel de positieve ontwikkelingen van de markt als de gevaren die gepaard gaan met deze nieuwe ontwikkelingen en hoe innovatie negatief beïnvloed kan worden.

  • DG COMPET, dat achter dit beleidsdocument zit, zal actief toezicht houden om te voorkomen dat het concurrentievermogen niet negatief wordt beïnvloed.

Generatieve AI en virtuele werelden

Generatieve kunstmatige intelligentie (AI) zijn neurale netwerken van hoge kwaliteit die tekst, afbeeldingen en andere vormen van inhoud kunnen genereren op basis van de gegevens waarop ze zijn getraind. Generatieve AI modellen kunnen inputs verwerken om nieuwe inhoud te produceren door de waarschijnlijkheid te voorspellen dat gegevens typisch samen voorkomen.

Virtuele werelden zijn blijvende, immersieve omgevingen, gebaseerd op technologieën zoals 3D en extended reality (XR), die het mogelijk maken om fysieke en digitale werelden te vermengen. Dit kan gebruikt worden voor verschillende doeleinden, zoals ontwerpen, simulaties maken, samenwerken, leren, socialiseren, samenwerken of entertainment.

Policy paper is een noodzaak

Deze technologieën herdefiniëren de manier waarop we met elkaar omgaan, werken en content consumeren. Er wordt algemeen aangenomen dat ze de automatisering zullen verbeteren en de productiviteit zullen verhogen. Er wordt ook verwacht dat generatieve AI en virtuele werelden samen immersieve en intelligente interacties zullen creëren, die een impact zullen hebben op productie, detailhandel, financiën, onderwijs, energie en gezondheidszorg. De ongekende en snelle transformatie die deze technologieën waarschijnlijk met zich mee zullen brengen, roept veel vragen op, onder andere met betrekking tot mededingingsbeleid en handhaving. Vandaar dat de policy paper de opportuniteiten en gevaren bespreekt.

Meer informatie

Het policy document kan hier geraadpleegd worden.