Raad en Parlement bereiken voorlopig akkoord over allereerste regels kunstmatige intelligentie

11 december 2023 - door Kristof Vlaeminck

Het Spaanse Voorzitterschap van de Raad van de EU en de onderhandelaars van het Europees Parlement hebben een voorlopig akkoord bereikt over de Verordening Kunstmatige Intelligentie (AI Act). In dit voorstel worden regels rond kunstmatige intelligentie geharmoniseerd.

  • De ontwerpverordening heeft als doel om te waarborgen dat kunstmatige intelligentie systemen die op de EU markt gebracht en gebruikt worden, veilig zijn en de grondrechten en Europese waarden respecteren.

  • Het voorstel wil investeringen en innovatie op het gebied van kunstmatige intelligentie in Europa bevorderen.

  • Na het voorlopige akkoord wordt de discussie op technisch niveau voortgezet. Hierna zal het Voorzitterschap de compromistekst ter goedkeuring aan de vertegenwoordigers van de lidstaten voorleggen. Als laatste stap zal de volledige tekst formeel worden aangenomen door Raad van de EU en het Europees Parlement.

De AI Act is een grensverleggend initiatief dat zowel private als publieke actoren in staat stelt veilige en betrouwbare kunstmatige intelligentie te ontwikkelen en te implementeren. De kern van het idee is het reguleren van kunstmatige intelligentie op basis van het risico dat het vormt voor de samenleving, met een 'risicogebaseerde' benadering: strengere regels naarmate het risico hoger is. Als eerste wetgevingsvoorstel ter wereld voor kunstmatige intelligentie kan het een globale norm vestigen waarmee de Europese aanpak van technologieregulering wereldwijd wordt erkend.

Belangrijkste elementen van de voorlopige overeenkomst

De belangrijkste wijzigingen van de voorlopige overeenkomst ten opzichte van het oorspronkelijke Commissievoorstel:

  • Inclusie van regels voor AI-modellen met een hoog impactniveau voor algemene doeleinden die in de toekomst systeemrisico's kunnen veroorzaken en voor AI-systemen met een hoog risico.

  • Herziening van het governancesysteem met handhavingsbevoegdheden op EU-niveau.

  • Uitbreiding van de lijst met verboden praktijken, maar met de mogelijkheid om biometrische identificatie op afstand in het openbaar te gebruiken door wetshandhavingsautoriteiten onder strikte voorwaarden.

  • Om de rechten te waarborgen, worden producenten verplicht een grondige beoordeling van de impact op de fundamentele rechten uit te voeren voordat zij een kunstmatig intelligentiesysteem met hoog risico ter beschikking stellen.

Meer informatie ?

Meer informatie en gedetailleerde achtergrondinformatie kan je hier terugvinden.