Commissie lanceert nieuw platform voor Europese studentenkaart

25 oktober 2024 - door Kristof Vlaeminck

De Europese Commissie heeft een nieuw digitaal platform ontwikkeld voor de Europese Studentenkaart (European Student Card - ESC).

  • De vernieuwde ESC Router vereenvoudigt de uitgifte van ESC's door instellingen voor hoger onderwijs.

  • Internationale studenten kunnen hun studentenidentiteit eenvoudiger laten valideren en sneller toegang krijgen tot studentendiensten in de Europese Onderwijsruimte.

  • Het nieuw digitaal platform stelt hoger onderwijsinstellingen in staat stelt de administratie van studenten soepel te laten verlopen.

De Europese studentenkaart

De Europese studentenkaart creëert een gemeenschappelijke Europese identiteit voor studenten in het hoger onderwijs. Studenten kunnen hun studentenstatus gemakkelijk in heel Europa laten verifiëren met hun Europese studentenkaart.

De ESC biedt veel voordelen voor studenten, kaartuitgevers zoals instellingen voor hoger onderwijs en dienstverleners op en buiten de campus. Denk hierbij onder andere aan gemakkelijkere toegang tot studentendiensten en eenvoudigere statusherkenning.

 

Nieuwe ESC Router

De ESC Router is een digitaal platform dat hoger onderwijsinstellingen in staat stelt om de administratie van studenten soepel te laten verlopen. Dankzij het nieuwe platform kunnen uitwisselingsstudenten hun studentenstatus valideren en gemakkelijker toegang krijgen tot diensten in de hele Europese onderwijsruimte.

De overstap naar een cloud-infrastructuur verbetert de veiligheid. De nieuwe ESC Router verbetert ook de gebruikerservaring met een vereenvoudigde interface en onmiddellijke levering van de kaart. Scholen kunnen de ESC zonder extra kosten integreren en tegelijkertijd de bescherming van de leerlinggegevens garanderen.

Dit initiatief zal bijdragen aan de aanbeveling van de Raad “Europa in beweging (Europe on the Move). Deze moet de leermobiliteitskansen voor iedereen verhogen en heeft als doelstellingen:

  • de mobiliteit van studenten te vergroten;

  • tegen 2030 23% van de Europese afgestudeerden in staat te stellen leerervaring op te doen in het buitenland. 

Meer informatie

Meer informatie over de Europese studentenkaart en het digitale platform.