09 juli 2025 - door Paula Verschaeve
EU-Commissaris Jessika Roswall heeft haar roadmap voor natuurkredieten (nature credits) klaar. Met dit plan wil de Europese Commissie meer privékapitaal aantrekken voor projecten die de natuur versterken. Wie zo’n project uitvoert of erin investeert, krijgt daar een beloning voor.
Het plan is een eerste stap richting concreet beleid. De Commissie wil duidelijke standaarden, betrouwbare certificering en een eerlijk systeem op poten zetten. Ook werkt ze aan een transparante markt, met een goede afstemming tussen vraag en aanbod.
Natuurkredieten zijn investeringen in acties die de natuur helpen, zoals het herstellen van ecosystemen of het beschermen van biodiversiteit.
De Commissie kiest voor een aanpak van onderuit. Ze wil zoveel mogelijk bestaande regels gebruiken, de administratie beperken en greenwashing vermijden.
Op 7 juli 2025 lichtte Jessika Roswall haar roadmap voor natuurkredieten (nature credits) toe. Naar analogie met koolstofkredieten komt er een systeem van nature credits. Zogenaamde natuurkredieten staan voor investeringen in natuurherstel, zoals het uitbreiden van bossen of het herstellen van wetlands. Natuur- en koolstofkredieten vullen elkaar aan, maar zijn niet hetzelfde. Koolstofkredieten focussen op het verminderen van uitstoot en het vastleggen van CO₂. Natuurkredieten gaan breder. Ze ondersteunen ook het herstel van biodiversiteit en ecosystemen.
Het systeem krijgt een gelijkaardige aanpak als bij koolstofkredieten. Een onafhankelijke organisatie beoordeelt en certificeert de projecten. Zo krijgen investeerders vertrouwen in de waarde van de kredieten.
Niet alleen bedrijven en overheden, maar ook burgers en financiële instellingen kunnen investeren. In ruil krijgen ze voordelen zoals een gezondere leefomgeving, minder risico’s, een beter imago en meer steun voor hun initiatieven.
Nature credits zijn een nieuw instrument dat de waarde van natuur tastbaar en aantrekkelijk maakt voor investeerders. Ze laten zien dat economie en natuurherstel perfect kunnen samengaan. Voor landbouwers, bosbeheerders, vissers, grondeigenaars en lokale gemeenschappen betekenen deze kredieten ook een extra inkomstenbron.
De roadmap van de Commissie biedt een kader voor de ontwikkeling van een markt voor nature credits.
🚩 Kernpunten zijn:
Het opstellen van strikte en wetenschappelijke certificering en betrouwbare controlemethodes
Het opbouwen van een marktstructuur met een goed monitoringsysteem om greenwashing tegen te gaan
Grootschalige tests en invoering
Inspelen op het internationale werk rond nature credits
Een kader uitwerken dat rekening houdt met de lokale realiteit van de natuur en de administratieve lasten beperkt
Geplande acties zijn:
Oprichting van een expertengroep rond nature credits (2025). Aanmeldingen voor de eerste selectie lopen tot 10 september 2025.
Actieve deelname aan internationale fora en samenwerken met gelijkgezinde internationale partners (2025 - 2026)
Goedkeuring van de eerste koolstoflandbouwmethodologieën (carbon farming methodologies) onder het CRCF (Carbon Removal Certification Framework) (2026)
Advies van de expertengroep over de criteria en methodologieën voor markten van nature credits (midden 2026)
Advies van de expertengroep over het ontwerpen van een governancekader voor nature credits, met aandacht voor kleine landbouwers en kleine en middelgrote ondernemingen (kmo’s) (2027)
EU-brede evaluatie van vraag naar en aanbod van nature credits (2025 - 2026)
Proefproject rond nature credits, gesteund door EU-fondsen (2025 - 2027)
Tussen 2025 en 2027 zal de Commissie de in de routekaart beschreven acties uitvoeren om de ontwikkeling van een markt voor nature credits te ondersteunen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met de lidstaten, betrokken sectoren en internationale partners.
📢 Via een openbare raadpleging krijgen belanghebbenden de kans om input en ideeën over de roadmap voor nature credits te delen. Deelnemen kan tot en met 30 september 2025.
In 2027 zal de Commissie de geboekte vooruitgang evalueren en de volgende stappen bepalen voor de verdere ontwikkeling en opschaling van de markt voor nature credits.
🗣️ “Boerenbond vraagt om de concretisering te doen in overleg met de landbouworganisaties. Zo mogen deze initiatieven niet leiden tot extra druk op het agrarisch gebied of tot rechtsonzekerheid en moet het een administratief licht systeem worden.” - Boerenbond
De volledige tekst van de Commissie communicatie Roadmap towards Nature Credits - COM(2025) 374 final
Het persbericht van de Europese Commissie
Openbare raadpleging van de Commissie (07 juli 2025 tot 30 september 2025)