Commissie stelt EU-toepassing voor digitaal reizen voor

09 oktober 2024 - door Kristof Vlaeminck

De Europese Commissie twee voorstellen aangenomen om paspoorten en identiteitskaarten te digitaliseren, ook wel 'EU Digital Travel application' genoemd. Deze zijn gericht voor personen die van en naar het Schengengebied reizen.

  • De nieuwe regels zullen reizen naar en binnen het Schengengebied gemakkelijker en veiliger maken.

  • De digitale reisapplicatie van de EU zal vanaf 2030 beschikbaar zijn.

  • Het is nu aan het Europees Parlement en de Raad om de voorstellen te behandelen.

Vlotter de grens over

Zowel EU-burgers als niet-EU-burgers worden systematisch gecontroleerd wanneer ze de buitengrenzen van de EU overschrijden. Met alleen al in 2023 bijna 600 miljoen geregistreerde grensoverschrijdingen is het nodig de grenscontroles te versnellen en het reizen vlotter te laten verlopen. Dit mag niet ten koste gaan van de handhaving van een hoog veiligheidsniveau.

De Commissie stelt daarom een gemeenschappelijk kader voor het gebruik van digitale reisgegevens voor en een 'EU Digital Travel application'. Hiermee kunnen reizigers hun digitale reisgegevens aanmaken en opslaan.

  

Waarover gaat het?

Digitale reisgegevens zijn een digitale versie van de gegevens op paspoorten en identiteitskaarten. De gegevens omvatten informatie in de chip van het paspoort of de identiteitskaart, inclusief de gezichtsopname van de houder. Vingerafdrukken worden niet opgenomen.

Een digitaal reisdocument kan worden opgeslagen op een mobiele telefoon. Reizigers kunnen deze digitale versie van hun documenten gratis aanvragen en gebruiken.

 

Voordelen van digitale reisgegevens

  • Soepelere en snellere grensovergangen mogelijk maken voor reizigers. Zowel EU-burgers als niet-EU-burgers zullen hun digitale paspoort of identiteitskaart vóór de reis kunnen indienen voor een voorafgaande grenscontrole wanneer zij naar of vanuit de EU reizen.

  • Vergemakkelijking van het vrije verkeer en vermindering van de administratieve lasten voor EU-burgers. De lidstaten kunnen EU-burgers toestaan digitale identiteitskaarten te gebruiken voor registratie en identificatie. Digitale identiteitskaarten kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor registratie bij de nationale autoriteiten of om de toegang tot elektronische identificatieregelingen te vergemakkelijken.

  • Efficiëntere grenscontroles. Grensbewakingsautoriteiten zullen hun tijd en middelen kunnen richten op het opsporen van grensoverschrijdende criminelen en migrantensmokkel dankzij voorafgaande controles.

  • De veiligheid van het Schengengebied verbeteren. Met digitale reisdocumenten kunnen autoriteiten gemakkelijker de echtheid en integriteit van reisdocumenten verifiëren, waardoor het voor fraudeurs moeilijker wordt om valse documenten te gebruiken of ongemerkt grenzen te passeren.

 

EU Digital Travel app

De applicatie EU Digital Travel wordt ontwikkeld door de Commissie en zal op EU-niveau ingevoerd worden. De applicatie zal beschikbaar zijn voor alle EU- en niet-EU-burgers met een biometrisch paspoort of EU-identiteitskaart die naar of vanuit het Schengengebied reizen.

Om er voor te zorgen dat persoonlijke gegevens beschermd worden, is toestemming van de gebruiker vereist alvorens deze worden verwerkt. Bovendien moeten de lidstaten de grensautoriteiten een uitgebreide opleiding over gegevensbeveiliging en gegevensbeschermingsregels geven voordat zij toegang krijgen tot de gegevens.

 

Volgende stappen

Het Europees Parlement en de Raad moeten de voorstellen nu behandelen. Zodra de voorstellen zijn aangenomen, zullen de EU Digital Travel app en de nodige technische normen worden ontwikkeld.

Meer informatie

  • Meer informatie kan je hier terugvinden.

  • Voorstel voor een verordening tot vaststelling van een applicatie voor de elektronische indiening van reisgegevens (“digitale reisapplicatie van de EU”)

  • Voorstel voor een verordening van de Raad tot vaststelling van digitale reiscredentials op basis van identiteitskaarten