04 juli 2025 - door Hazel Tyssen
In het vierde kwartaal van 2025 stelt EU-vicecommissaris Roxana Mînzatu een routekaart voor kwaliteitsvolle banen voor. Het initiatief is een van de speerpunten van de huidige Commissie en speelt in op de noodzaak om het concurrentievermogen van de EU te versterken via menselijk kapitaal. De routekaart moet zorgen voor sterkere coördinatie en een meer samenhangende aanpak van het werkgelegenheids- en sociaal beleid, zodat alle lidstaten vooruitgang boeken in het creëren van kwaliteitsvolle banen.
De routekaart biedt een alomvattende strategie om de uitdagingen en kansen van de Europese arbeidsmarkt rondom hoogwaardige banen aan te pakken. Er worden actiegebieden vastgelegd en wetgevende en niet-wetgevende initiatieven overwogen om concrete resultaten te behalen.
Het initiatief zal:
Eerlijke lonen en goede arbeidsvoorwaarden ondersteunen
Hoge gezondheids- en veiligheidsnormen waarborgen
Toegang tot opleiding en eerlijke loopbaanovergangen voor iedereen garanderen
Gendergelijkheid, gelijke kansen en een betere werk-privébalans bevorderen
Sociale dialoog versterken en de dekkingsgraad van collectieve onderhandelingen verhogen
De voorspelbaarheid en het beheer van veranderingen op de arbeidsmarkt verbeteren
Het principe "de mens behoudt controle" toepassen bij het gebruik van algoritmen op de werkplek
Sociale partners spelen een centrale rol bij de ontwikkeling van deze routekaart, zoals vastgelegd in het recent ondertekende pact voor de Europese sociale dialoog.
Het initiatief krijgt de vorm van een mededeling en wordt verwacht in het vierde kwartaal van 2025.
De routekaart voor kwaliteitsvolle banen werd aangekondigd in de politieke beleidslijnen 2024-2029 en maakt deel uit van het werkprogramma van de Commissie voor 2025. Het streven naar kwalitatieve jobs sluit naadloos aan bij eerdere initiatieven zoals het EU-competitiviteitskompas, de Clean Industrial Deal, de Unie van Vaardigheden en het aankomende actieplan voor de Europese pijler van sociale rechten.
Via een verzoek om input (call for evidence) krijgen belanghebbenden de kans om input en ideeën over de routekaart voor kwaliteitsvolle banen te delen. Deelnemen kan tot en met 29 juli 2025.
De input van sociale partners is cruciaal vanwege hun praktijkkennis, maar ook het grote publiek kan meedoen. Er wordt gezocht naar concrete wetgevende en niet-wetgevende oplossingen om hoogwaardige banen in de EU te bevorderen, met aandacht voor belemmeringen die op EU-niveau aangepakt kunnen worden.