EU-subsidieprogramma in de kijker: CEF Transport

09 oktober 2024 - door Kaatje Gevaert

Maak in deze blog grondig kennis met het Connecting Europe Facility (CEF) Transport programma:

  • CEF Transport is het Europees subsidieprogramma dat investeert in duurzame vervoersinfrastructuur. Dit programma richt zich op de verdere uitbouw en modernisering van het Trans-Europese transportnetwerk (TEN-T) met aandacht voor vergroening en digitalisering van transport.

  • Hoe scoort Vlaanderen in dit programma ?

  • Lees alles over de oproepen 2024 en ontdek hoe je je als Vlaamse promotor het best kan voorbereiden op een projectaanvraag.

Wat is CEF Transport?

CEF Transport, voluit Connecting Europe Facility Transport, is het Europees subsidieprogramma dat investeert in duurzame vervoersinfrastructuur. Het richt zich op het bouwen en verbeteren van de transportnetwerken in Europa, met speciale aandacht voor grensoverschrijdende verbindingen en knelpunten in het Europese kernnetwerk (TEN-T). Naast fysieke infrastructuur ondersteunt CEF ook slimme verkeerssystemen en laad- en tankinfrastructuur voor schone alternatieve brandstoffen.

Projecten die in aanmerking komen, variëren van studies tot bouwprojecten. In Vlaanderen vertaalt zich dat in projecten in binnenvaart, zeevaart en spoorverbindingen. Denk aan meer capaciteit voor de binnenvaart, betere spoorverbindingen, duurzame technologieën, en beveiligde truckparkeerplaatsen. Prioriteit ligt bij acties met een grote Europese meerwaarde, zoals het oplossen van knelpunten en ontbrekende schakels.

Vlaamse Successen binnen CEF Transport (2021-2022)

Uit de cijfers van VLEVA’s subsidiemonitor 2021-2022 blijkt dat Vlaamse promotoren goed hun weg vinden naar de CEF Transport-oproepen. Met een totale subsidie van €237,5 miljoen kregen in die periode 15 Vlaamse projecten groen licht van Europa. Vlaanderen investeert hiermee in efficiënte transportverbindingen, duurzame logistiek en grensoverschrijdende samenwerking, wat de internationale positie van Vlaanderen versterkt.

Als Vlaamse projectpromotor kan je bij het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) terecht voor advies en ondersteuning bij subsidieoproepen én bij geselecteerde projecten onder het luik CEF Transport.

“Vlaanderen presteert bovengemiddeld binnen het CEF Transport programma in vergelijking met andere Europese regio's. De kwaliteit van onze aanvragen is hoog, al botsen ze regelmatig op de zware overbevraging van de oproepen. Dit toont dan weer wel de enorme behoefte aan EU-financiering voor infrastructuur en telematica”, zegt Pim Bonne, CEF-team MOW. 

Ontdek de nieuwe oproepen CEF2 Transport 2024

De vierde en meteen laatste reeks algemene subsidie oproepen onder het CEF2 Transport-programma ging op 24 september open, met als deadline 21 januari 2025. Projecten die worden uitgevoerd in Vlaanderen kunnen alleen worden ingediend onder de subsidieoproepen van de algemene enveloppe waarin nog 960 miljoen euro beschikbaar is. ​​

Voor Vlaanderen betekent dit concreet : nieuwe kansen voor projecten rond telematica en horizontale prioriteiten (beveiligde snelwegparkings, multimodale passagiershubs, haveninfrastructuur ter ondersteuning van nieuwe SSS verbindingen etc.).

Tip van Pim Bonne, CEF-team MOW: “Een hoge score op alle vijf evaluatiecriteria is cruciaal; 'net erdoor' is niet voldoende. Een sterke onderbouwing van maturiteit en katalytisch effect maakt het verschil. Zorg ervoor dat een externe expert je voorstel naleest. Ga er niet vanuit dat iets algemene kennis is; bouw je voorstel helder en gestructureerd op en geef voldoende technische en financiële details mee.” 

Benieuwd naar de mogelijkheden, procedures en deadlines voor projecten in Vlaanderen? 

  • Raadpleeg hier de presentaties van ons webinar van dinsdag 8 oktober in samenwerking met het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW). 

  • Herbekijk ook het webinar dat CINEA organiseerde naar aanleiding van de nieuwe oproepen.

Meer informatie

  • Benieuwd naar de volledige EU-subsidiemonitor? Je vindt hem hier

  • Meer weten over Europese subsidieprogramma's, projectoproepen, subsidie-events en onze dienstverlening? Je vindt het hier

  • Vragen over CEF transport? Contacteer het CEF-Team van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken

  • Heb je een vraag over andere Europese subsidies? Neem contact op met ons subsidieteam via subsidieteam@vleva.eu

  • Tip: Op zoek naar partners voor jouw project? Bezoek de ERRIN-website en gebruik hun Project Development Tool. ERRIN, het European Research and Innovation Network, biedt je de mogelijkheid om jouw partnersearch te uploaden. Zo vind je de juiste partners voor je partnerschap of consortium. Interesse? Neem contact op met subsidieteam@​vleva.eu.