Politieke beleidslijnen Europese Commissie - Von der Leyen II

19 juli 2024 - door Liese Dewilde

Op donderdag 18 juli 2024 publiceerde Ursula von der Leyen, net voor de geheime stemming over haar herverkiezing als Europees Commissievoorzitter, haar politieke beleidslijnen voor de volgende Europese Commissie 2024-2029. Later die dag, na een uitgebreide speech voor het Europees Parlement over haar beleidsplannen, haalde ze ruim voldoende stemmen in het Europees Parlement om bevestigd te worden als Commissievoorzitter.

De politieke beleidslijnen zullen de leidraad vormen doorheen de ambtstermijn van de Von der Leyen II Commissie. “Ze vormen geen uitputtend werkprogramma, maar zijn bedoeld om richting te geven aan onze gezamenlijke werkzaamheden."

Wat zijn de Europese politieke prioriteiten voor de toekomst volgens Commissievoorzitter Von der Leyen? 

Een hele boterham! 

Von der Leyen verdeelt haar politieke beleidslijnen onder in 7 delen: 

  • Een nieuw plan voor duurzame welvaart en concurrentievermogen in Europa 

  • Een nieuw tijdperk voor Europese defensie en veiligheid 

  • Mensen ondersteunen, onze samenlevingen en ons sociaal model versterken 

  • Onze levenskwaliteit behouden: voedselzekerheid, water en natuur 

  • Onze democratie en waarden beschermen

  • Een wereldwijd Europa: onze macht en partnerschappen benutten 

  • Samen resultaten boeken en onze Unie voorbereiden op de toekomst 

In deze blog worden de politieke beleidslijnen van Von der Leyen uitgebreid uiteengezet.

Een nieuw plan voor duurzame welvaart en concurrentievermogen in Europa 

Europa kan het zich niet veroorloven om achterop te raken en zijn concurrentievoordeel te verliezen, en al zeker niet om strategische kwetsbaarheden bloot te leggen. We hebben veel troeven die ons een concurrentievoordeel geven. Maar gezien de omvang van de uitdagingen en kansen moeten we nu veel sneller en verder gaan om onze competitiviteit, welvaart en rechtvaardigheid te verzekeren

De EU heeft een nieuw Europees Welvaartsplan nodig met verschillende aspecten.

Ondernemen makkelijker maken en onze interne markt verdiepen 

Er is nood aan een nieuwe impuls om de interne markt te voltooien in sectoren als diensten, defensie, financiën, elektronische communicatie en digitale communicatie. Zo kunnen Europese bedrijven, vooral onze kmo’s, opschalen en de markt optimaal benutten.

We hebben een nieuwe benadering van het mededingingsbeleid nodig, die beter is afgestemd op onze gemeenschappelijke doelen en die bedrijven ondersteunt bij schaalvergroting. 

Snelheid, samenhang en vereenvoudiging worden de belangrijkste politieke prioriteiten bij alles wat Europa doet. Het volledige EU-acquis wordt onderworpen aan een stresstest en de Commissie zal dialogen voeren met belanghebbenden over de uitvoering (implementation). Op basis hiervan zal de Commissie voorstellen doen om wetgeving te vereenvoudigen, te consolideren en te codificeren

Europa moet innovatoren ondersteunen om te slagen. De Von der Leyen II-Commissie zal een nieuwe EU-wijde juridische status voorstellen om innovatieve bedrijven te helpen groeien.  

De Commissie zal ook een nieuwe categorie van small midcaps introduceren en beoordelen waar bestaande regelgeving die van toepassing is op grote ondernemingen te belastend is, onevenredig is of een belemmering vormt voor hun concurrerende ontwikkeling. Toekomstige wetgeving moet ook worden vereenvoudigd en ontworpen met kleine bedrijven in gedachten en in een geest van subsidiariteit. Er komt daarom een nieuwe kmo- en concurrentietoets om onnodige administratieve lasten te helpen voorkomen en hoge normen te handhaven. 

Betere regelgeving moet een gezamenlijke taak zijn. Von der Leyen zal daarom voorstellen om het “Interinstitutioneel akkoord over vereenvoudiging en beter wetgeven” te vernieuwen, zodat elke instelling het effect en de kosten van haar amendementen op dezelfde manier beoordeelt. We moeten ook gezamenlijk toezien op de handhaving en tenuitvoerlegging. 

Clean Industrial Deal 

Von der Leyen benadrukt dat we de doelstellingen van de Europese Green Deal moeten en zullen blijven nastreven. We moeten ons richten op de uitvoering van het bestaande wettelijke kader voor 2030 - op de eenvoudigste, eerlijkste en meest kostenefficiënte manier. De Commissie zal voorstellen om de doelstelling van 90% emissiereductie voor 2040 op te nemen in de Europese klimaatwet. 

Europa moet een voortrekkersrol blijven spelen in internationale klimaatonderhandelingen door zelf het goede voorbeeld te geven. Europa zal haar groene diplomatie intensiveren en haar mondiale klimaat) en energievisie uiteenzetten in de aanloop naar COP30. 

We hebben een nieuwe Clean Industrial Deal nodig voor concurrerende industrieën en kwaliteitsbanen in de eerste 100 dagen van het mandaat.

  • Ondersteunen en creëren van de juiste voorwaarden voor bedrijven om onze gemeenschappelijke doelen te bereiken: vereenvoudigen, investeren en zorgen voor toegang tot goedkope, duurzame en veilige energievoorzieningen en grondstoffen.

  • Voorstel tot een Industrial Decarbonisation Accelerator Act om industrieën en bedrijven te ondersteunen bij de overgang. 

  • Omlaag brengen van de energierekening voor bedrijven en huishoudens door focus op een echte energie-unie. 

  • Investeringen in schone energie- infrastructuur en -technologieën opschalen en prioriteit geven.

  • Voorstel tot het activeren en uitbreiden van het mechanisme voor geaggregeerde vraag, zodat het niet alleen gas maar ook waterstof en kritieke grondstoffen omvat.

  • Werken aan nieuwe partnerschappen voor schone handel en investeringen.  

Het moet makkelijker worden voor mensen om over te stappen op duurzame alternatieven, met name voor mobiliteit. Grensoverschrijdende treinreizen zijn voor veel burgers nog steeds te moeilijk. De Commissie zal daarom een verordening over digitale boeking en ticketuitgifte voorstellen om ervoor te zorgen dat Europeanen één enkel ticket kunnen kopen op één enkel platform en passagiersrechten krijgen voor hun hele reis. 

De doelstelling van 2035 voor klimaatneutraliteit van auto's creëert voorspelbaarheid voor investeerders en fabrikanten. Bij de geplande herziening is een technologie neutrale aanpak nodig, waarbij e-brandstoffen een rol kunnen spelen. 

Een meer circulaire en veerkrachtige economie 

Er komt een nieuwe Wet Circulaire Economie. Die zal helpen om de marktvraag naar secundaire materialen en een interne markt voor afval te creëren. De Commissie zal ook een nieuw pakket voor de chemische industrie voorstellen, met als doel REACH te vereenvoudigen en duidelijkheid te verschaffen over ‘forever chemicals’, of PFAS.

De gezondheids- en farmaceutische sector moet veerkrachtiger en minder afhankelijk gemaakt worden. De Commissie-Von der Leyen II zal een wet op kritieke geneesmiddelen voorstellen en zal voortwerken om de Europese Gezondheidsunie te voltooien. De EU zal ook de werkzaamheden op het gebied van preventieve gezondheid intensiveren. In de eerste 100 dagen van haar mandaat zal Von der Leyen bovendien een Europees actieplan voor de cyberbeveiliging van ziekenhuizen en zorgverleners voorstellen.

Investeren in onze duurzame concurrentiekracht 

Von der Leyen zegt uitdrukkelijk: “Dit wordt een investeringcommissie.” We zullen overheidsinvesteringen maximaliseren en particulier kapitaal mobiliseren. De voltooiing van de kapitaalmarktenunie zou bovendien 470 miljard euro extra aan investeringen per jaar kunnen aantrekken. Er moet ook beter gebruikgemaakt worden van overheidsopdrachten. Daartoe zal de Commissie een voorstel tot herziening van de richtlijn voor overheidsopdrachten indienen.  

Daarnaast zal de Commissie risicobeperkende maatregelen voorstellen om het voor commerciële banken, investeerders en durfkapitaal makkelijker te maken om snelgroeiende bedrijven te financieren. 

De Europese Commissie zal een Europese spaar- en investeringsunie voorstellen, met inbegrip van banken en kapitaalmarkten.

Vooruitkijkend moet de Clean Industrial Deal ons in staat stellen om samen meer te investeren in schone en strategische technologieën en in energie-intensieve industrieën. Daarom zal Von der Leyen een nieuw Europees fonds voor concurrentievermogen voorstellen als onderdeel van het voorstel voor een nieuwe en versterkte begroting in het volgende meerjarig financieel kader (MFK). Dat nieuw fonds moet onder andere IPCEI’s ondersteunen. De financiering en uitvoering van IPCEI’s moet bovendien vereenvoudigd worden.

Onderzoek en innovatie centraal in onze economie 

Het concurrentievermogen van Europa zal afhangen van het begin van een nieuw tijdperk van uitvindingen en vindingrijkheid. Dit vereist dat onderzoek en innovatie, wetenschap en technologie, centraal komen te staan in onze economie.

We zullen onze onderzoeksuitgaven verhogen om ons meer te richten op strategische prioriteiten, op baanbrekend fundamenteel onderzoek en baanbrekende innovatie, en op wetenschappelijke excellentie. De Europese Onderzoeksraad en de Europese Innovatieraad worden daarom uitgebreid. 

Europa moet de biotechnologische revolutie optimaal benutten. Om het gemakkelijker te maken biotech van het laboratorium naar de fabriek en vervolgens naar de markt te brengen, zullen we in 2025 een nieuwe Europese Biotech Act voorstellen. Dit zal deel uitmaken van een bredere strategie voor Europese biowetenschappen

Om voorop te lopen op het gebied van innovatie moeten we de voorwaarden creëren waarin onderzoekers kunnen gedijen. Nieuwe publiek-private partnerschappen zijn daarbij nodig. Het betekent ook nieuwe talenten aantrekken en de beste en slimste koppen hier in Europa houden. Daarvoor moeten we onze universitaire allianties versterken.

Productiviteit verhogen door digitale technologie te verspreiden 

Het concurrentievermogen van Europa wordt belemmerd door zijn lagere productiviteit in vergelijking met zijn directe concurrenten wereldwijd. Centraal hierin staat de onvoldoende verspreiding van digitale technologieën. 

De handhaving van de Digital Services and Digital Markets Act wordt in het nieuwe mandaat opgevoerd en geïntensiveerd. Uitdagingen met e-commerce platformen zullen worden aangepakt. 

Europa zal meer investeren in de volgende golf van speerpunttechnologieën, met name supercomputers, halfgeleiders, het internet van dingen, genomica, kwantumcomputers, ruimtevaarttechnologie en nog veel meer.

In verband met kunstmatige intelligentie (AI) moet de EU haar inspanningen richten op het worden van een wereldwijde leider in AI-innovatie. In de eerste 100 dagen zal de Von der Leyen-Commissie zorgen voor toegang tot nieuwe, op maat gemaakte superrekencapaciteit voor AI-start-ups en de industrie door middel van een AI Factories- initiatief. Er wordt ook een AI-toepassingsstrategie ontwikkeld om nieuwe industriële toepassingen van AI te stimuleren. Von der Leyen zal daarbij voorstellen om een Europese AI-onderzoeksraad op te richten.

Europa moet het onbenutte potentieel van gegevens benutten. Europa heeft een datarevolutie nodig. Daarom zal de Commissie een Europese strategie voor de gegevensunie voorstellen. 

Vaardigheidskloof en tekorten op de arbeidsmarkt aanpakken  

Europa heeft een radicale verandering nodig in ambitie en actie - voor alle vaardigheidsniveaus en voor alle soorten opleiding en onderwijs. Daarom wordt een Unie van Vaardigheden opgericht. De EU zal daarbij de financiering van vaardigheden in de EU-begroting opvoeren en heroriënteren om ervoor te zorgen dat deze beter aansluit op de arbeidsmarkten en meer gericht is op sectoren die cruciaal zijn voor de twin transition.

Belangrijke aspecten van de Unie van Vaardigheden

  • Het verankeren van een leven lang leren in onderwijs en loopbanen en het ondersteunen van de opleiding en loopbaanvooruitzichten van leerkrachten. 

  • Het verbeteren van basisvaardigheden en een strategisch plan voor STEM-onderwijs voorstellen. 

  • Een voorstel tot een Europese strategie voor beroepsonderwijs en -opleiding. 

  • Een voorstel voor de overdraagbaarheid van vaardigheden.  

Een nieuw tijdperk voor Europese defensie en veiligheid 

De beste investering in Europese veiligheid is investeren in de veiligheid van Oekraïne. De financiële, politieke en militaire steun van Europa moet zo lang worden volgehouden als nodig is.

De afgelopen jaren hebben ons er scherp aan herinnerd hoe kwetsbaar vrede is. Ze hebben Europa ook wakker geschud om de middelen te voorzien om zichzelf te beschermen en om potentiële tegenstanders af te schrikken.

“We bekijken ons beleid door een veiligheidsbril. We zullen plannen maken voor scenario's waarvan we hopen dat ze nooit werkelijkheid zullen worden, maar we kunnen het risico niet nemen dat we te weinig voorbereid zijn of te veel vertrouwen hebben.”

De Europese Defensie-Unie tot leven brengen 

De lidstaten zullen altijd verantwoordelijk blijven voor hun eigen troepen, van doctrine tot inzet. Europa kan wel veel doen om de inspanningen ter versterking van de industriële defensiebasis, innovatie en de interne markt te ondersteunen en te coördineren.  

We moeten meer uitgeven, beter uitgeven en samen uitgeven. Het Europees Defensiefonds wordt uitgebreid, de Commissie zal het Programma voor de Europese Defensie-industrie (EDIP) versterken en er komen ‘flagship European Defence Union projects’.  De Europese Investeringsbank moet gemeenschappelijke defensieprojecten en defensie-innovatie helpen financieren en de risico's verminderen.

De Commissie zal in de eerste 100 dagen van het mandaat een witboek over de toekomst van de Europese defensie presenteren. Centraal in deze werkzaamheden staat de versterking van het partnerschap tussen de EU en de NAVO.

In samenwerking met de lidstaten en in nauwe coördinatie met de NAVO zal de EU een aantal ‘Defence Projects of Common European Interest’ voorstellen, te starten met een European Air Shield en cyberverdediging. 

Om dit werk op Europees niveau te coördineren, zal Von der Leyen een commissaris voor Defensie benoemen. 

Een Unie van Paraatheid 

Europa heeft nood aan nieuwe ambities op het gebied van crisis- en veiligheidsparaatheid. De Commissie zal werken aan een strategie van de Unie voor paraatheid. Onderdeel hiervan is het versterken van onze cyberdefensiecapaciteit. De Commissie zal ook een nieuwe strategie voorstellen om medische tegenmaatregelen tegen bedreigingen van de volksgezondheid te ondersteunen. 

Europa moet ook werken aan geïntegreerde afschrikking. Met dit in gedachten zullen we onze strategische aanpak van sancties versterken om flexibel te kunnen reageren op nieuwe bedreigingen.

Een veiliger en beter beveiligd Europa 

Er is geen schuilplaats voor georganiseerde misdaad in Europa - offline noch online. De Europese Commissie zal verschillende voorstellen doen en initiatieven nemen:

  • Een nieuwe Europese interne veiligheidsstrategie 

  • Van Europol een echt operationeel politie agentschap maken en het personeelsbestand op termijn meer dan verdubbelen 

  • Versterken van het Europees aanhoudingsbevel

  • Analyse van de gebieden waarop het Europees openbaar ministerie meer bevoegdheden nodig heeft om grensoverschrijdende zware criminaliteit aan te pakken

  • Een nieuw Europees actieplan tegen drugssmokkel

  • Een bredere EU-havenstrategie

  • Een nieuwe terrorismebestrijdingsagenda 

  • Een nieuw Europees kritisch communicatiesysteem voor overheidsinstanties die belast zijn met veiligheid en beveiliging 

Sterkere gemeenschappelijke grenzen 

We maken van de EU de meest geavanceerde reisbestemming ter wereld, met een volledig functioneel Europees digitaal grensbeheer. We moeten onze grenzen echter ook veiliger maken om illegale grensoverschrijdingen te voorkomen en de EU te beschermen tegen de opkomst van hybride en andere veiligheidsdreigingen.

De EU zal werken op basis van een geïntegreerde aanpak van het grensbeheer. Hiervoor moet Frontex versterkt worden. Het aantal Europese grens- en kustwachten moet verdrievoudigen. De Commissie zal ook een EU- strategie voor het visumbeleid ontwikkelen om grenzen beter te beveiligen en migratie beter te beheren.

Daarnaast moeten we zorgen voor een volledig functionerend Schengengebied met vrij verkeer.

Een billijke en daadkrachtige aanpak van migratie

Migratie is een Europese uitdaging waarvoor een Europese oplossing nodig is. Daarom was het zo belangrijk dat we het pact voor migratie en asiel zouden uitvoeren. De Commissie zal ook een nieuwe gemeenschappelijke aanpak inzake terugkeer voorstellen. 

Europa zal doorgaan met het ontwikkelen van strategische betrekkingen op het gebied van migratie en veiligheid met niet-EU-landen, met name landen van herkomst en doorreis.

Mensenrechten zullen altijd gerespecteerd worden en smokkelaars en mensenhandelaars zullen niet ongestraft blijven.

Een eerlijke en standvastige aanpak inzake terugkeer zal ons in staat stellen om legale wegen te openen. De EU zal lidstaten en bedrijven ondersteunen met legale migratie op basis van de vaardigheidsbehoeften van onze economieën en onze regio's. 

Mensen ondersteunen, onze samenlevingen versterken en ons sociaal model verbeteren 

Sociale rechtvaardigheid in de moderne economie 

Er moet een nieuw actieplan voor de implementatie van de Europese pijler van sociale rechten komen. Het zal initiatieven omvatten die kijken naar de invloed van digitalisering op de wereld van werk, van AI-beheer tot telewerken en de invloed van een "altijd

aan"-cultuur op de geestelijke gezondheid van mensen. De Commissie zal een routekaart voor kwaliteitsbanen voorstellen. 

Europa moet zorgen voor een rechtvaardige transitie voor iedereen. We zullen onze financiering voor een rechtvaardige overgang in de volgende langetermijnbegroting aanzienlijk verhogen. Europa wil daarnaast de onderliggende oorzaken van demografische veranderingen aanpakken.

Samen met de Europese vakbonden en werkgevers zullen we begin 2025 een nieuw pact voor de Europese sociale dialoog opstellen. Er komt ook een allereerste EU-strategie voor armoedebestrijding en een allereerste Europees plan voor betaalbare huisvesting.  Von der Leyen zal ook een Commissaris voor huisvesting benoemen. 

Von der Leyen benadrukt uitdrukkelijk: “Regio's blijven centraal staan in ons werk.” Er is nood aan een sterk cohesie- en groeibeleid. 

Onze samenlevingen herenigen, onze jongeren ondersteunen 

Er moet meer betrokkenheid en solidariteit zijn tussen mensen van verschillende leeftijden. Daarom komt er een Commissaris voor de rechtvaardigheid tussen de generaties. Alle commissarissen zullen ook worden gevraagd om hun jaarlijkse dialoog over het jeugdbeleid in de eerste 100 dagen van hun mandaat te organiseren. Bovendien zal Von der Leyen een Jongerenadviesraad van de Commissievoorzitter oprichten.

De geestelijke gezondheid van kinderen en jongeren moet worden beschermd. EU-breed onderzoek naar de bredere effecten van sociale media op het welzijn. De Commissie zal ook actie ondernemen tegen het verslavende ontwerp van online diensten en zal komen met een actieplan tegen cyberpesten

Erasmus+ wordt versterkt. Mensen moeten ook makkelijker kunnen genieten van ons culturele erfgoed

Een Unie van Gelijkheid 

Von der Leyen zal een Commissaris voor Gelijkheid belasten met het voorstellen van een bijgewerkte strategie voor LGBTIQ-gelijkheid en het ontwikkelen van een nieuwe antiracismestrategie voor de periode na 2025. Er wordt ook een nieuwe strategie voor gendergelijkheid na 2025 voorgesteld. En op de Internationale Vrouwendag (8 maart) zal een routekaart voor vrouwenrechten gepubliceerd worden.

Onze levenskwaliteit behouden: voedselzekerheid, water en natuur 

De levenskwaliteit van Europa hangt af van een zekere en betaalbare aanvoer van lokaal kwalitatief voedsel. Landbouw is een essentieel onderdeel van onze Europese manier van leven - en dat moet zo blijven.

Voortbouwend op de Strategische Landbouwdialoog zal Von der Leyen in de eerste 100 dagen een visie op landbouw en voedsel presenteren. Het is daarbij van vitaal belang dat boeren een eerlijk en toereikend inkomen hebben. Het gemeenschappelijk landbouwbeleid moet voor Von der Leyen doelgericht zijn en het juiste evenwicht vinden tussen stimulansen, investeringen en regelgeving. 

Het concurrentievermogen van onze hele voedselwaardeketen moet ondersteund worden. Europa moet zijn eigen voedselsoevereiniteit beschermen.

Von der Leyen zal een Commissaris voor Visserij en Oceanen benoemen. Er komt ook een Europees Oceanenpact om de blauwe economie te stimuleren. 

De focus op het beschermen van onze natuurlijke wereld blijft. Europa zal zich richten op stimuleringsmaatregelen en op een rechtvaardige en efficiënte uitvoering om ervoor te zorgen dat we onze internationale verplichtingen rond biodiversiteit nakomen. 

Klimaatadaptatie, -paraatheid en -solidariteit 

Een van de grootste risico's voor onze veiligheid is het effect van klimaatverandering. We hebben betere middelen en meer Europese middelen nodig om met die gevolgen om te gaan. Von der Leyen wil werken aan een Europees mechanisme voor civiele bescherming

Europa moet bovendien meer werk maken van klimaatbestendigheid en paraatheid. Er komt een Europees klimaataanpassingsplan om de lidstaten te ondersteunen. Dit moet hand in hand gaan met het versterken van de waterzekerheid in Europa. 

Onze democratie beschermen en onze waarden hooghouden

Onze democratie beschermen 

De EU moet meer doen om haar democratie te beschermen. Daarom zal Von der Leyen een nieuw Europees schild voor de democratie voorstellen. Ze wil zich richten op maatschappelijke veerkracht en paraatheid. Daarbij hoort een Europees netwerk van feitencheckers, de opvoering van de digitale handhaving en de aanpak van de steeds realistischer wordende deepfakes. Bij het beschermen van onze democratie zullen we ons altijd blijven inzetten voor het behoud en de bevordering van de vrijheid van meningsuiting. 

De rechtsstaat versterken 

De democratie en economie van Europa zijn gebaseerd op de rechtsstaat. “Het versterken van de rechtsstaat zal ons dagelijks werk en onze plicht zijn.”

De EU moet investeren in de handhaving van de rechtsstaat. Respect voor de rechtsstaat is daarom een must voor EU-fondsen. Handhaving door middel van inbreuken en de versterkte toepassing van het mechanisme van artikel 7 moeten effectief gebruikt worden. 

De EU zal ook haar steun voor en bescherming van onafhankelijke media en journalisten opvoeren.  

De burger als spil van onze democratie 

Burgerparticipatie moet in de hele EU verankerd worden. Elk jaar kiezen we beleidsterreinen en voorstellen waarvoor aanbevelingen van een Europees burgerpanel de grootste waarde hebben. In dezelfde geest zal de Commissie ook de samenwerking met maatschappelijke organisaties intensiveren. 

Europa in de wereld: onze invloed en partnerschappen benutten 

Oekraïne vecht elke dag voor onze vrijheid - en wij moeten ons ook inzetten voor de vrijheid van Oekraïne.” Dit zal de belangrijkste EU-prioriteit blijven, zowel in eigen land als internationaal, door partners te mobiliseren om te helpen bij de behoeften op korte termijn en bij de wederopbouw op lange termijn.

Het is een tijdperk van geostrategische rivaliteit. Er is zelfs sprake van de bewapening van allerlei soorten beleid. Het nieuwe EU-buitenlands- en veiligheidsbeleid moet rekening houden met die nieuwe realiteit. 

Dit begint met samenwerking met gelijkgestemde partners en vrienden binnen de G7 en daarbuiten.

Uitbreiding als geopolitieke noodzaak 

Von der Leyen gelooft dat het een morele, politieke en geostrategische noodzaak is om onze Unie verder te voltooien - in lijn met de belofte die we in onze Verdragen hebben gedaan. Ze benadrukt wel dat toetreding tot de EU zich altijd zal baseren op verdienste. 

Een meer strategische benadering van onze buurt 

Von der Leyen zal een Commissaris voor het Middellandse Zeegebied benoemen. Er komt ook een nieuw Pact voor het Middellandse Zeegebied.  

Daarnaast moet Europa ook een actieve rol spelen in het Midden-Oosten. Europa moet blijven deelnemen aan alle diplomatieke inspanningen om een rechtvaardige en alomvattende oplossing te vinden voor het huidige conflict in Gaza. Er moet ook een bredere alomvattende EU-Midden-Oostenstrategie komen.

Een nieuw economisch buitenlands beleid 

Geopolitiek en geo-economie gaan vandaag hand in hand. Het buitenlands en economisch beleid van Europa moet hetzelfde doen. We hebben een nieuw economisch buitenlands beleid nodig voor de realiteit van vandaag. 

De Commissie zal prioriteit geven aan het bevorderen van de economische veiligheid en het economische staatsmanschap van Europa. Tegelijkertijd moet Europa assertiever zijn in het beschermen van de economie tegen het lekken van belangrijke technologie en beveiligingsproblemen. Het principe van 'ont-risken, niet ontkoppelen' staat centraal. 

De Commissie geeft ook prioriteit aan handel. De Commissie zal onze vrije en eerlijke handelsbetrekkingen met groeicentra en partners over de hele wereld blijven verdiepen en zorgen voor wederkerigheid en gelijke concurrentievoorwaarden. Europa zal gediversifieerde en veerkrachtige toeleveringsketens opbouwen en de relaties op het gebied van kritieke mineralen en grondstoffen verdiepen. In het kader van handhaving van handelsovereenkomsten moet de EU al haar handelsbeschermingsinstrumenten inzetten waar en wanneer dat nodig is. Er is ook nood aan een hervormde en versterkte Wereldhandelsorganisatie (WTO).

Europa wil langdurige, wederzijds voordelige partnerschappen creëren. Global Gateway moet naar een hoger niveau getild worden. De Commissie zal een nieuwe strategie voor EU-India voorstellen en de samenwerking met ASEAN, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied versterken. In het wederzijdse partnerschap met Afrika zijn nieuwe impulsen nodig.  

Multilateralisme opnieuw vormgeven voor de wereld van vandaag 

Von der Leyen wil dat Europa een leidende rol speelt in de hervorming van het internationale systeem. Dit begint bij de VN-top voor de toekomst. 

Samen resultaten boeken en onze Unie voorbereiden op de toekomst 

Een nieuwe begroting die past bij onze ambities 

Er is nood aan eenheid en flexibiliteit, snelheid en strategische focus in onze uitgaven. Europa heeft een nieuwe aanpak nodig voor een moderne en versterkte EU-begroting.

Een ambitieuze hervormingsagenda voor Europa 

Von der Leyen meent dat we een ambitieuze hervormingsagenda nodig hebben. Dit om de goede werking van een grotere Unie te garanderen, om ervoor te zorgen dat we uitgerust zijn om onze geopolitieke uitdagingen aan te pakken en om de democratische legitimiteit te verbeteren. Daar zijn volgens haar Verdragswijzigingen voor nodig als ze de Unie kunnen verbeteren. 

Samen met het Europees Parlement 

De Commissie zal de samenwerking met betrekking tot artikel 225-resoluties van het Parlement versterken. Von der Leyen wil bovendien de kaderovereenkomst tussen de Commissie en het Parlement herzien om het samenwerken te verbeteren.

Meer lezen 

Ontdek hier de volledige politieke beleidslijnen van de volgende Europese Commissie 2024-2029 en de speech van Von der Leyen op 18 juli 2024 in het Europees Parlement. 

Lees hier meer over de aanstelling van Von der Leyen als Commissievoorzitter.