18 maart 2024
SGA-NZC
Dit is de laatste oproep voor steden om in september 2024 deel te nemen aan het tweejarige Pilot Cities Programma en hun 2030 klimaatneutraliteitsdoelen versneld te behalen. De uitnodiging voor aanmeldingen voor deze oproep staat alleen open voor Mission Cities die nog geen deel uitmaken van het programma.
Het Pilot Cities Programme ondersteunt Europese steden bij het testen en implementeren van innovatieve benaderingen voor snelle decarbonisatie, waarbij thematische gebieden en functionele silo's worden doorkruist ter ondersteuning van systemische transformatie.
Het totale beschikbare budget in het kader van deze oproep ligt tussen minimaal 18 miljoen en maximaal 26 miljoen euro (EUR). De financiering wordt als volgt verdeeld over drie sub-subsidiebudgetten:
500 000 tot 600 000 EUR: voorstellen met minimaal één stad of stadsdeel plus ten minste één extra consortiumpartner (NB: de extra consortiumpartner kan een andere in aanmerking komende stad of stadsdeel van de missie zijn).
1.000.000 EUR: voorstellen met minimaal twee steden/districten plus eventuele extra consortiumpartners.
1.500.000 EUR: voorstellen met minimaal drie steden/districten plus eventuele bijkomende consortiumpartners.
Het doel van deze oproep is om uit Mission Cities een cohort proefsteden te selecteren, die trajecten voor versnelde verandering naar 2030-doelstellingen voor klimaatneutraliteit zullen verkennen en testen - relevant voor de belangrijkste emissiedomeinen van een stad - en om versneld leren te genereren dat vervolgens kan worden gebruikt voor navolging en schaalvergroting in alle andere EU-steden.
Het programma richt zich op alle stedelijke systemen die bijdragen aan klimaatneutraliteit, waaronder mobiliteit, energiesystemen en de bebouwde omgeving, materiaal- en grondstoffenstromen, natuurgebieden, culturele/sociale/financiële/institutionele systemen en toegankelijke openbare ruimten.
Alle informatie over deze oproep vind je op de website van het Pilot Cities Programme
Horizon Europa is het negende kaderprogramma van de Europese Unie voor onderzoek en innovatie. Ze bestaat uit 3 pijlers: Excellente wetenschappen, Wereldwijde uitdagingen en Europees industrieel concurrentievermogen en Innovatief Europa. Daarnaast bevat het programma ook nog een horizontaal deel met maatregelen om de lidstaten te ondersteunen om optimaal gebruik te maken van hun nationale onderzoeks- en innovatiepotentieel en de Europese onderzoeksruimte te versterken.
Eerste pijler: Excellente wetenschappen
De drie onderdelen van de eerste pijler zijn:
Europese Onderzoeksraad (ERC): subsidies voor talentvolle en creatieve individuele onderzoekers en hun team om grensverleggend onderzoek te doen. Alle onderzoeksdomeinen komen in aanmerking. De combinatie van verschillende domeinen is essentieel. Alle nationaliteiten komen in aanmerking, maar het onderzoek moet wel in een van de lidstaten of geassocieerde landen plaatsvinden.
Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA): de nadruk ligt op mobiliteit, carrièreontwikkeling en opleidingen van onderzoekers. Alle onderzoeksdomeinen komen in aanmerking. MSCA ondersteunt verschillende mogelijkheden voor (wereldwijde) uitwisseling van onderzoekers en ondersteunend personeel in dezelfde sector of tussen verschillende sectoren. Centraal staat het uitbouwen van competenties of projecten waarbij trainingen worden aangeboden aan doctorandi en postdoctorale onderzoekers voor het uitbouwen van een succesvolle carrière.
Onderzoeksinfrastructuur (RI): ontwikkeling, onderhoud en gebruik van pan-Europese onderzoeksinfrastructuren. Er zijn mogelijkheden voor opleidingen en uitwisseling van personeel en onderzoekers voor het gebruik en onderhoud van de infrastructuur. Coördinatie van het gebruik van deze infrastructuren tussen de verschillende lidstaten staat hoog op de prioriteitenlijst.
Tweede pijler: Wereldwijde uitdagingen en Europees industrieel concurrentievermogen
De tweede pijler focust op wereldwijde uitdagingen en bestaat uit zes clusters:
Gezondheid
Cultuur, creativiteit en een inclusieve samenleving
Civiele veiligheid voor de samenleving
Digitaal, industrie en ruimtevaart
Klimaat, energie en mobiliteit
Voeding, bio-economie, natuurlijke grondstoffen, landbouw en milieu
Het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek van de Europese Commissie (JRC) valt ook onder deze pijler.
Derde pijler: Innovatief Europa
De drie onderdelen van de derde pijler zijn:
Europese Innovatieraad (EIC)
Europese innovatie-ecosystemen
Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT)
Horizontale pijler: Deelname verbreden en de Europese Onderzoeksruimte versterken
De twee onderdelen van de horizontale pijler zijn:
Deelname verbreden en excellentie verspreiden
De Europese O&I-systemen hervormen en verbeteren
Horizon Europe omvat een aantal nieuwe onderdelen ten opzichte van het programma tot 2020:
de vijf missies gericht op het oplossen van de volgende maatschappelijke problemen: klimaatadaptatie, kanker, gezonde oceanen, zeeën, kusten en binnenlandse wateren, klimaat neutrale en slimme steden en tot slot gezonde bodem en voedsel;
het open wetenschapsbeleid (digitaal toegankelijk maken van wetenschappelijke publicaties) en;
een nieuwe benadering van de partnerschappen (vallend onder pijlers 2 en 3). Dit zijn initiatieven waarbij de EU en particulieren en/of publieke partners zich ertoe verbinden gezamenlijk de ontwikkeling en uitvoering van een programma van onderzoeks- en innovatieactiviteiten te ondersteunen. Een voorbeeld hiervan zijn de zogenaamde Knowledge & Innovation Communities (KIC’s, Kennis- en Innovatiegemeenschappen) zoals KIC InnoEnergy, KIC Urban Mobility en de Climate KIC.
Horizon Europe is het kaderprogramma van de EU voor onderzoek en innovatie. Het beoogt de wetenschappelijke en technologische basis van de EU en de Europese Onderzoeksruimte (EOR) te versterken, het innovatie- en concurrentievermogen en de werkgelegenheid te stimuleren
Europese partners nodig? Ja, in veel gevallen is Europese samenwerking nodig om in aanmerking te komen voor subsidie
Synergieën zijn mogelijk met de volgende programma's:
European Agricultural Guarantee Fund and the European Agricultural Fund for Rural Development
European Maritime and Fisheries Fund (EMFF)
European Regional Development Fund (ERDF)
European Social Fund Plus (ESF+)
Connecting Europe Facility (CEF)
Digital Europe Programme (DEP)
Single Market Programme
Programme for Environment and Climate Action (LIFE)
Erasmus Programme
European Space Programme
Neighbourhood, Development and International Cooperation Instrument (the ‘External Instrument’)
Internal Security Fund and the instrument for border management as part of the Integrated Border Management Fund
InvestEU Fund
Innovation Fund under the Emission Trading Scheme (the Innovation Fund)
Euratom Research and Training Programme
European Defence Fund
Budget 2021-2027: 95,5 miljard euro
Cofinanciering: Het maximale subsidiepercentage binnen Horizon Europe varieert van 70% tot volledige projectfinanciering (100% subsidie).
Aanvraagprocedure: Via de EU-portal Funding and Tenders opportunities.
Vlaams contactpunt: NCP Flanders
Overzicht contactpersonen bij NCP Flanders