European Urban Initiative: call for Peer Reviews

Deadline

13 november 2024

Inleiding

Een Peer Review is een capaciteitsversterkende activiteit die door het EUI wordt aangeboden om Europese steden te ondersteunen bij het verbeteren van het ontwerp en de uitvoering van hun strategieën voor duurzame stedelijke ontwikkeling (SUD), door middel van een proces van benchmarking en peer learning.

Bij elke Peer Review is er een 'stad in beoordeling' (primaire begunstigde) die samenwerkt met personen uit maximaal zes steden die optreden als 'peer reviewers' (secundaire begunstigden) om een uitdaging aan te pakken bij het ontwikkelen, implementeren of monitoren van een effectieve SUD-strategie.

De “te beoordelen steden” identificeren de uitdaging die ze willen aanpakken op basis van hun specifieke behoeften en worden gekoppeld aan “peer reviewers” die hun ervaringen, benaderingen en ideeën kunnen delen bij het aanpakken van dezelfde uitdaging.

Doelstellingen

Een EUI Peer Review moet zich richten op specifieke uitdagingen met betrekking tot het ontwerp en de implementatie van SUD-strategieën. Elke stad die beoordeeld wordt, moet bepalen welke uitdaging ze willen aanpakken en deze formuleren in drie 'leidende vragen' die beurtelings moeten worden behandeld.

De uitdagingen die worden aangepakt, moeten overeenkomen met de belangrijkste elementen van geïntegreerde benaderingen van duurzame stedelijke ontwikkeling die zijn geïdentificeerd in het kader van het cohesiebeleid van de EU.

Begunstigden

Wat levert het op voor de steden die worden beoordeeld?

Het hart van de EUI Peer Review-activiteit wordt gevormd door de steden die worden beoordeeld. De geëvalueerde steden profiteren van:

  • Een gestructureerd zelfbeoordelingsproces om specifieke behoeften vast te stellen bij het ontwikkelen, implementeren of monitoren van hun SUD-strategie.

  • Specifieke, op maat gemaakte feedback, reflecties en inspiratie van hun peers om een uitdaging waar ze voor staan met betrekking tot hun SUD-strategie direct aan te pakken.

  • Constante deskundige ondersteuning, begeleiding en advies van het team van erkende EUI-experts en het EUI-secretariaat.

Info & contact

Je vindt alle informatie over deze specifieke oproep op de website van het European Urban Initiative.

European Urban Initiative - EUI

Inleiding

Het European Urban Initiative (EUI) streeft naar een geïntegreerde en participatieve aanpak voor duurzame stadsontwikkeling, met een sterke koppeling aan het EU-beleid. Het initiatief richt zich op het ondersteunen van samenwerking en capaciteitsopbouw onder stedelijke actoren, het stimuleren van innovatieve projecten, en het bevorderen van kennisuitwisseling, beleidsontwikkeling en communicatie op het gebied van duurzame stedelijke ontwikkeling.

De programma's Urban Innovative Actions (UIA) en URBACT, die van 2014 tot 2020 actief waren, zijn nu onderdeel van het EUI. Daarnaast worden de activiteiten van het EUI gekoppeld aan de Urban Agenda for the EU (UAEU).

Het EUI wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en het Cohesiefonds.

Het EUI bestaat uit twee hoofdpijlers:

  1. Steun voor innovatieve acties

De specifieke doelen van deze pijler zijn:

  • Ontwikkeling en testen van innovatieve oplossingen: Het vinden, ontwikkelen en testen van nieuwe, overdraagbare en schaalbare oplossingen voor uitdagingen in duurzame stedelijke ontwikkeling in Europa.

  • Kennisdeling en verspreiding: Het verzamelen van resultaten uit experimenten en het delen van deze kennis. Dit omvat het ondersteunen van activiteiten die gericht zijn op het verbeteren van de innovatiecapaciteit in steden en het integreren van innovatieve oplossingen in duurzame stedelijke ontwikkeling.

  1. Steun voor capaciteits- en kennisopbouw, territoriale effectbeoordelingen, beleidsontwikkeling en communicatie

Deze pijler heeft twee hoofddoelstellingen:

  • Capaciteitsopbouw

    • Versterken van beleidsvorming: Verhogen van de capaciteit van steden om geïntegreerde en participatieve beleid, strategieën en praktijken voor duurzame stedelijke ontwikkeling te creëren.

    • Verbetering van uitvoering: Verbeteren van de ontwikkeling en uitvoering van beleid, strategieën en actieplannen voor duurzame stedelijke ontwikkeling.

  • Kennisopbouw, territoriale effectbeoordelingen, beleidsontwikkeling en communicatie

    • Kennisontwikkeling: Bevorderen van kennisontwikkeling om de planning, uitvoering en integratie van beleid en strategieën voor duurzame stedelijke ontwikkeling te verbeteren.

    • Toegang tot kennis en expertise: Vergemakkelijken van toegang tot thematische en horizontale kennis, en delen van expertise op het gebied van duurzame stedelijke ontwikkeling.

    • Ondersteuning van EU-stedelijke agenda's: Ondersteunen van de Urban Agenda for the EU en mogelijk bijdragen aan Europese intergouvernementele samenwerking op het gebied van stedelijke aangelegenheden.

Doelstellingen

Het European Urban Initiative (EUI) ondersteunt steden en gemeenten bij het bevorderen van duurzame stedelijke ontwikkeling. Het initiatief stimuleert innovatie, capaciteitsopbouw, kennisdeling, beleidsvorming en communicatie in steden.

EUI omvat Urban Innovative Actions (UIA), die steden de mogelijkheid biedt om innovatieve oplossingen voor dringende stedelijke uitdagingen te testen. Het doel is dat deelnemende steden een innovatief idee als pilot uitrollen en de opgedane kennis vervolgens delen met andere steden.

Daarnaast helpt EUI steden bij het opstellen van strategieën en beleid voor duurzame stedelijke ontwikkeling, waarbij een geïntegreerde en participatieve aanpak wordt gehanteerd.

In de periode 2021-2027 richt het EUI zich op het creëren van een slimmer, groener, beter verbonden en socialer Europa dat dichter bij zijn burgers staat.

Goed om weten 

  • Projecttype: Studie, onderzoek, innovatie implementatie, internationale samenwerking en netwerkvorming.

  • Europese partners nodig? Neen

  • Maximale duur: De maximale duur voor een project is 4 jaar (voor onderdeel a) steun voor innovatieve acties).

  • Toepasselijke (EU) wetgeving:

    • Artikel 12 van Verordening (EU) 2021/1058 van het Europees Parlement en de Raad van 24 juni 2021 inzake het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling en het Cohesiefonds

    • Artikel 110 van Verordening (EU) 2021/1060 van het Europees Parlement en de Raad van 24 juni 2021 houdende gemeenschappelijke bepalingen inzake het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling, het Europees Sociaal Fonds Plus, het Cohesiefonds, het Fonds voor een rechtvaardige transitie en het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur en de financiële regels voor die fondsen en voor het Fonds voor asiel, migratie en integratie, het Fonds voor interne veiligheid en het Instrument voor financiële steun voor grensbeheer en visumbeleid

    • Artikel 3, lid 3, sub b van Verordening (2021/1059) van het Europees Parlement en de Raad van 24 juni 2021 betreffende specifieke bepalingen voor de doelstelling “Europese territoriale samenwerking” (Interreg) ondersteund door het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling en door externe financieringsinstrumenten.

Budget

  • Budget programmaperiode 2021-2027: 450 miljoen euro

  • Cofinanciering: Maximaal 80%

Begunstigden

  • Lokale overheid
  • Regionale of bovenlokale overheden

Thema's

  • Energie en klimaat
  • EU-algemeen
  • Milieu
  • Regionaal beleid en vervoer
  • Economisch beleid

Info & contact

Naar Programma pagina