U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Raad klaar voor triloog Just Transition Fund

25 juni 2020 - door Simon De Coster

De Raad klopte deze week zijn onderhandelingspositie af voor het Just Transition Fund

  • Voorstel om scope te verbreden
  • Europees Parlement ook bijna klaar met eigen positie
  • Triloog on hold door MFK onderhandelingen?
Raad klaar voor triloog Just Transition Fund

De Raad vond deze week een onderhandelingspositie in het kader van het Just Transition Fund. De ambassadeurs gaven groen licht over een partieel onderhandelingsmandaat. Het mandaat is partieel, omdat de budgetbepalingen nog tussen haakjes staan in het kader van de lopende MFK onderhandelingen. De Raad is nu klaar voor de interinstitutionele onderhandelingen met het Europees Parlement.

Onderhandelingspositie van de Raad

 

De Raad wil dat het fonds meer types activiteiten kan steunen. Zo zouden ook sociale en gezondheidsissues binnen de scope van de verordening vallen. Dat bouwt verder op het amendement van de Baltische staten rond artikel 4. Zij stelden voor activiteiten rond opleiding en sociale inclusie ook in de lijst met activiteiten op te nemen. Onder meer België was hier tegenstander van, maar vond daarin te weinig gelijkgezinden. Daarnaast zullen ook investeringen in KMO’s, onderzoek en innovatie, betaalbare energie en decarbonisatie van lokaal transport binnen de scope van het fonds vallen.

Verschillende Oost-Europese lidstaten stelden voor om een afwijkende regeling te voorzien voor gasexploitatie, maar dat voorstel werd afgekeurd. Ook nucleaire energie, tabak en fossiele brandstoffen vallen volledig buiten de scope van de verordening.

Europees Parlement

Ook het Europees Parlement staat ondertussen dicht bij een eigen onderhandelingsmandaat. De REGI commissie stemt op 6 juli over een eigen onderhandelingspositie. Zij willen net als de Raad een bredere scope voor het Just Transition Fund.

Ook commissie EMPL nam een opinie aan over de verordening. Daarin vraagt EMPL een verbreding van de scope voor het sociale luik. Zo zou skills upgrading niet enkel beschikbaar mogen zijn voor werknemers in de fossiele brandstoffen, maar ook voor langdurig of jonge werklozen. Ook ITRE stemt volgende week nog over een eigen opinie.

Van zodra het Europees Parlement een eigen onderhandelingspositie afklopt, kunnen in principe de interinstitutionele onderhandelingen tussen Raad en Parlement van start gaan. Het Europees Parlement heeft echter al aangegeven geen onderhandelingen te starten tot er een akkoord is het over het nieuwe MFK.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons