U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Akkoord over verplicht Europees Transparantieregister

08 december 2020 - door Simon De Coster

Het Europees Transparantieregister zal in de toekomst verplicht worden

  • Verplicht voor zowel Raad, Parlement als Commissie
  • Volgende week laatste onderhandelingsronde
  • Finaal akkoord voor het einde van het jaar
Akkoord over verplicht Europees Transparantieregister

Het Europees Parlement, de Raad en de Europese Commissie onderhandelden al een tijd over het Europees Transparantieregister. Gisteren vonden de onderhandelaars een belangrijk akkoord het conditionaliteitsprincipe.

Het conditionaliteitsprincipe houdt in dat lobbyisten zich voortaan verplicht moeten registreren in een nieuw transparantieregister. Deze verplichting zal gelden voor alle drie de instellingen. Belangengroepen en lobbyisten zijn verplicht zich te registeren om bepaalde activiteiten uit te kunnen voeren. De beslissing komt voort uit de intentie van de instellingen om te werken aan een gemeenschappelijke transparantiecultuur. Aansluitend werden nog enkele bijkomende transparantiemaatregelen ingevoerd.

Daarnaast wordt er voorzien in een mechanisme waardoor de instellingen regelmatig het Transparantieregister kunnen evalueren: de instellingen kunnen dan aanbevelingen doen om het register te verbeteren.

Het conditionaliteitsprincipe was het laatste grote struikelblok in de onderhandelingen. De onderhandelaars willen dan ook de onderhandelingen voor het einde van het jaar volledig afronden. Volgende week wordt er wellicht een laatste vergadering belegd.

Het volledige persbericht kan u hier nalezen

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons