U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Finaal rapport High Level Forum kapitaalmarktenunie beschikbaar

17 juni 2020 - door Veronique Vennekens

Het High Level Forum rond de kapitaalmarktenunie heeft haar finale aanbevelingen overgemaakt naar de Europese Commissie.

  • Het rapport van 100 pagina’s bevat een nieuwe visie voor de kapitaalmarktenunie die als gids zal dienen voor het werk van de Europese Commissie.
  • Je kan op het rapport reageren tot 30 juni.
  • Lees het finale rapport hier.
Finaal rapport High Level Forum kapitaalmarktenunie beschikbaar

Gefragmenteerd of gecentraliseerd toezicht?

Het High Level Forum noemt het rapport geen ‘menu met opties’ maar maatregelen die elkaar versterken en afhankelijk zijn van elkaar. Het voltooien van de kapitaalmarktenunie is volgens hen dringender dan ooit door brexit en de recente COVID-19 pandemie.

Het draait allemaal om goede supervisie volgens het Forum. Ze raden daarom aan om tegen 2021 de horizontale bevoegdheden van de Europese Autoriteit voor effecten en markten en de Europese Autoriteit voor Verzekeringen en Bedrijfspensioenen te versterken. In het bijzonder de bevoegdheden met betrekking tot crisismanagement en het verbieden van marketing van bepaalde financiële producten. Beide autoriteiten zullen voldoende middelen moeten krijgen en een bestuurshervorming ondergaan. 

Het is volgens hen ook nodig om het financiële wetgevende kader te harmoniseren en vereenvoudigen door van richtlijnen over te stappen naar verordeningen. Uiteraard zonder dat richtlijn die wel goed werken hierdoor aangetast worden.

De leden van het Forum raakten het echter niet eens over de directe supervisie. Sommige leden vinden de kapitaalmarktenunie nog te gefragmenteerd om op Europees niveau centrale controle toe te laten. Nationale toezichthouders kunnen beter de nationale kenmerken van een kapitaalmarkt inschatten. Anderen geloven dan weer dat het oprichten van een Europees toezichtsorgaan net essentieel is om een volledig geïntegreerde en efficiënte Europese kapitaalmarkt te krijgen.

Zestien andere aanbevelingen

Het rapport bevat nog zestien andere aanbevelingen die zich richten op het verbeteren van bedrijfsfinanciën, marktinfrastructuur, individuele investeerders betrokkenheid en belemmeringen voor grensoverschrijdende investeringen.

Volgens het rapport zijn belastingregimes en insolventie procedures de grootste obstakels voor grensoverschrijdende investeringen. De Commissie moet volgens hen tegen 2022 een voorstel op tafel leggen voor een minimale harmoniseren van bepaalde elementen van de wetgeving rond insolventie van ondernemingen. 

Reageer op het rapport

Geïntereseerden kunnen nog tot 30 juni reageren op het rapport. De finale aanbevelingen worden gebundeld met de reacties op de publieke consultatie. Dit zal dienen als basis voor de Commissie om een nieuw actieplan rond de kapitaalmarktenunie op te stellen. Dit actieplan wordt verwacht in de herfst van 2020.

Lees het finale rapport hier.
Reageer hier op het rapport.

Jouw VLEVA-contact voor dit thema

Maak een account aan

Volg ons