U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Leden in Europa: VITO zet in op innovatie in gezondheid-empowerment-privacy

26 mei 2020 - door Grete Hellemans

Onze leden zijn zeer actief in Europa, zoveel is duidelijk. Daarom laten we hen de komende weken aan het woord over hun Europese projecten én ambities. Deze week: VITO.

De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek is op tal van domeinen actief met innovatie als motor van al haar acties.
 

Placeholder

Vlaanderen en VITO in gepersonaliseerde gezondheid

Het Vlaamse departement EWI (Economie Wetenschap & Innovatie) coördineert het SAPHIRe Consortium. SAPHIRe maakt de link tussen Europa en haar regio’s, door regionale beleidsnoden te identificeren en te koppelen aan de Europese agenda op vlak van gepersonaliseerde gezondheid. Dat leidde er o.a. toe dat in het kader van het Europese Slimme-Specialisatieplatform Vlaanderen via EWI één van de leidende EU-regio’s is voor gepersonaliseerde gezondheid. Het initiatief, dat binnen het thema Industrial Modernisation past, heeft met VITO als trekker een belangrijke focus op gezondheidsdata als hefboom voor wetenschap en innovatie.

Technical Assistance Facility

De rol van data neemt alsmaar toe in het huidige economische systeem. Digitale gegevens zijn een essentiële bron geworden voor innovatie en economische groei. Tegelijkertijd zijn mens en samenleving zich steeds meer bewust van zowel hun huidige digitale kwetsbaarheid als van de waarde van hun persoonlijke gegevens. In het bijzonder gezondheidsdata

Deze sector evolueert dan ook naar een model waarin datagedreven gezondheidsbeheer en preventie steeds belangrijker worden. Het zorgt voor nieuwe samenwerkingen in het hele ecosysteem: zorgverleners en bedrijven, onderzoek, overheid en burgers. Om deze transitie mogelijk te maken, zijn toekomstgerichte dataconcepten op regionale én Europese schaal cruciaal.

VITO werkt in een partnerschap met Domus Medica, Vlaams Patiëntenplatform, Zorgnet-Icuro en de Koning Bouwdewijnstichting aan een dataconcept waarin de burger een centrale rol speelt in het beheer van zijn data, en waarbij privacy hand in hand gaat met innovatie en gezondheid. Recent werd hiervoor bij Europa een Technical Assistance Facility aanvraag ingediend met VITO als coördinator voor de regio’s Vlaanderen, Oost-Nederland en Oulu (Finland). Deze applicatie is EU-wijd één van de zes gehonoreerde applicaties van 2019. Het project startte in maart 2020. 

Interreg Empowercare

Ook in het Europese project Empowercare gaat VITO de uitdaging aan om - in dit geval - ouderen te versterken in hun eigen gezondheidsmanagement. EMPOWERCARE (EMPOWERing individuals & communities to manage their own CARE) is een project uit het Interreg 2Seas programma dat van start ging in januari 2020, met een consortium van 13 partners uit VK, Frankrijk, Nederland en België.

Binnen het consortium rolt VITO samen met Domus Medica en LiCalab de BIBopp empowerment technologie uit. De burger krijgt tools aangereikt die ontwikkeld zijn in cocreatie met hem. Zo kan hij zelf zijn gezondheid opvolgen via evidence-based screening via de digitale Gezondheidsgids. Vlaamse huisartsen (Domus Medica) gebruiken die al jaren in hun praktijk. Daaraan is een gepersonaliseerd lokaal actieplan gekoppeld: op basis van zijn persoonlijke advies, kan de burger kiezen waar hij op wil inzetten, in zijn buurt, en helemaal op maat van zijn voorkeuren.

Het meest unieke aan BIBopp is het databeheer. Door een innovatief dataplatform beslist de burger zelf met wie hij zijn data deelt. Zo kan hij ze sturen naar zijn huisarts. Dat is een stap richting geïntegreerde zorg, maar ook voor de maatschappij zijn deze gegevens belangrijk. Analyse van de geaggregeerde gegevens leveren inzichten over de gezondheidstoestand van de populatie. Daar kan het beleid mee aan de slag. Of er kunnen nieuwe gezondheidsdiensten mee ontwikkeld worden. Wat weer voordelig is voor de burger. En zo maakt BIBopp de cyclus rond.

Interreg logo

Meer weten over een van deze projecten?

Contacteer Jef Hooyberghs
Onderzoeksleider Data Science (E. jef.hooyberghs@vito.be | T. +32 14 33 52 77)

Maak een account aan

Volg ons