U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

De langetermijn visie voor rurale gebieden ontleed

01 July 2021 - door Simon De Coster

Deze week publiceerde de Europese Commissie haar langetermijn visie voor rurale gebieden.

  • Ruraal Pact om Europese, nationale, regionale en lokale overheden te engageren
  • Actieplan moet platteland sterker, geconnecteerder, weerbaarder en welvarender maken
  • Rural proofing voor toekomstige initiatieven

Lees hier de hele communicatie.

De langetermijn visie voor rurale gebieden ontleed

De rurale gebieden in de Europese Unie kampen met hun eigen specifieke uitdagingen: een bevolking die gemiddeld ouder is dan in steden en die bovendien krimpt, beperkte connectiviteit, vaak onderontwikkelde infrastructuur, en minder kansen voor werkgelegenheid.

Daarom publiceerde de Europese Commissie deze week de langverwachte 'langetermijn visie voor rurale gebieden'. Die langetermijn visie wil de Europese plattelandsgebieden tegen 2040 sterker, geconnecteerder, weerbaar en welvarender maken. Om dat te bereiken kondigt de Europese Commissie verschillende initiatieven aan.

De Europese Commissie wil een Ruraal Pact sluiten. Daarmee wil ze het Europees, nationaal, regionaal en lokaal niveau engageren om de doelstellingen van de visie te ondersteunen. Zo wil men inspelen op de ambities van rurale gemeenschappen en de sociale, economische en territoriale cohesie aldaar bevorderen.

Daarnaast publiceert de Commissie een Europees Ruraal Actieplan om een snelle, duurzame en geïntegreerde plattelandsontwikkeling te ondersteunen. Het actieplan heeft vier concrete doelstellingen die gelinkt zijn aan de langetermijn visie.

  • Het creëren van een innovatief ecosysteem (sterker)
  • Duurzame mobiliteitslinks en digitalisering (geconnecteerder)
  • Het verhogen van milieu-, klimaat- en sociale weerbaarheid (weerbaarder)
  • Het ondersteunen van economie diversificatie (welvarender)

Tot slot zal er bij komende grote initiatieven aan 'rural proofing' gedaan worden. Daarmee wordt de impact op rurale gebieden mee in rekening gebracht.

 

Your VLEVA-contact for this theme

Create an account

Follow us