U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

De eerste weken van de Vlaamse MEPs

30 August 2019 - door Simon De Wachter

Op 2 juli startte de nieuwe legislatuur van het Europees Parlement. Zeven van de twaalf Vlaamse Europarlementsleden stonden voor hun debuut. 

Wat deden de Vlaamse MEPs zoal tijdens hun eerste weken in het Europees Parlement? Je leest het in dit artikel.
 

De eerste weken van de Vlaamse MEPs

Gerolf Annemans

Gerolf Annemans begint aan zijn tweede termijn in het Europees Parlement, als één van de boegbeelden van de nieuwe politieke fractie Identity and Democracy.

Geert Bourgeois

Voormalig Vlaams minister-president Geert Bourgeois is benoemd tot coördinator voor zijn fractie ECR binnen de parlementaire commissie voor internationale handel. In die rol toonde hij zich al voorstander van het handelsakkoord tussen de EU en Mercosur.

Filip De Man

Deze Vlaams Belang-politicus uit Vilvoorde doet zijn intrede in het Europees Parlement. Hij zetelt in de commissie voor visserij.
 

Petra De Sutter

Nieuwkomer Petra De Sutter mag meteen het mandaat opnemen van voorzitster in de commissie voor interne markt en consumentenbescherming. In deze commissie pleit ze voor een welzijnseconomie in plaats van een welvaartseconomie.
 

Cindy Franssen

Cindy Franssen nam onmiddellijk haar rol als Europees Parlementslid op in de commissie voor werkgelegenheid en sociale zaken. De jongeren van haar partij CD&V kregen van haar meteen een rondleiding in het Parlement.

Assita Kanko

Debutante Assita Kanko zorgt voor leven in de brouwerij. Dat doet ze in de commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken. Ze nam ook het woord na de speech van Commissievoorzitter Ursula Von der Leyen in het Europees Parlement.

Kris Peeters

Voormalig federaal minister Kris Peeters nam zijn zetel in het Europees halfrond in. Eerst bracht hij zijn stem uit voor de nieuwe parlementsvoorzitter. Daarna liet hij van zich horen in de commissie voor interne markt en consumentenbescherming.

Kathleen Van Brempt

Voor Kathleen Van Brempt is het al de vierde legislatuur in het Europees Parlement. Ze wordt de coördinator in de commissie voor internationale handel voor haar fractie S&D. Van Brempt toonde zich kritisch over de benoeming van Ursula von der Leyen.

Tom Vandendriessche

Tijdens zijn eerste weken in het Europees Parlement schreef Tom Vandendriessche een kritisch opiniestuk voor Knack. Hij zetelt in de commissie voor burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken.

Johan Van Overtveldt

Voormalig federaal minister Johan Van Overtveldt sleepte het voorzitterschap van de begrotingscommissie in de wacht. In die functie zat hij onder meer samen met Europees commissaris Günther Oettinger en Fins minister voor Europese Zaken Tytti Tuppurainen.
 

Hilde Vautmans

Naast coördinator van de commissie voor buitenlandse zaken voor haar fractie Renew Europe, is Hilde Vautmans verkozen tot voorzitster van de MEP Horse Group. Dat in haar tweede termijn in het Europees Parlement.
 

Guy Verhofstadt

Een nieuw hoofdstuk in de brexit-saga met Boris Johnson als nieuwe Britse premier. Als brexit-onderhandelaar voor het Europees Parlement blijft Guy Verhofstadt dit van dichtbij opvolgen. Voor Verhofstadt is het al de derde legislatuur in het Europees Parlement.

Follow us