U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Blog Taalunie: Luistertaal als laagdrempelige brug tussen talen en mensen

11 June 2020 - door Maarten Libeer

Heb je al gehoord van Luistertaal? Misschien nog niet, maar de kans is groot dat je het zelf al hebt gebruikt zonder het zo te noemen. Met Luistertaal of Lingua Receptiva blijven gesprekspartners elk hun eigen taal spreken omdat ze ook de taal van de ander verstaan. Denk aan dialecten uit dezelfde taal, talen die aan elkaar verwant zijn of talen die in elkaars buurt worden gesproken.

In meertalige situaties wordt snel overgeschakeld naar een andere taal die alle deelnemers in mindere of meerdere mate beheersen, een Lingua Franca zoals Engels, Frans of Duits, maar het is niet voor iedereen even vanzelfsprekend om zich ook in deze andere taal even goed uit te drukken. Dit werpt voor hen een drempel op, die met het gebruik van Luistertaal kan worden verlaagd.

Is Luistertaal altijd en overal de beste optie? Zeker niet, gesprekspartners verstaan niet altijd elkaars talen en als ze dat wel doen, dan vergt het gebruik van Luistertaal nog altijd bewustwording, oefening en ondersteuning. Dit neemt niet weg dat Luistertaal een laagdrempelige manier blijft om meertalige communicatie te faciliteren, die zeker ook professioneel nog meer kan worden benut.

Placeholder

Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat het gebruik van Luistertaal nog veel potentie heeft in verschillende sectoren, niet alleen voor meertalige contacten over grenzen heen, bijvoorbeeld voor besprekingen tussen Europese buurtregio’s, maar ook voor contacten met anderstalige werkkrachten en klanten in de eigen directe omgeving, zoals in de bouw, de zorg en het onderwijs.

Taalunie - debat

Ben je geprikkeld door Luistertaal, wil je er meer over weten en heb je zin om het zelf te ervaren? Schrijf je dan nu in voor het debat dat de Taalunie hierover bij VLEVA organiseert op woensdag 23 september 2020, van 12 tot 14 uur. Dit kan via de volgende link.

Het debat zal worden ingeleid door prof. dr. Jan ten Thije van de Universiteit Utrecht, worden gemodereerd door journalist Christophe Deborsu en van getuigenissen uit verschillende sectoren worden voorzien, onder anderen door Jan Staal, secretaris van de algemene centrale ABVV:

“Luistertaal kan voor alle sectoren een meerwaarde hebben, al veronderstelt het van gebruikers wel een zekere taalgevoeligheid en -gewenning. In de bouw kan het bijdragen aan een vlotte en veilige manier van werken, al is het natuurlijk niet altijd en overal voor iedereen weggelegd.”

Praktisch?

Het debat vindt digitaal plaats op woensdag 23 september 2020, van 12u30 tot 14 uur via zoom. Hiervoor ontvangt u te zijner tijd een deelnamelink.

Meer weten?

Zie het dossier op de website van de Taalunie: https://taalunie.org/dossiers/63/luistertaal.

Follow us