U heeft thema's geselecteerd om te volgen, maar deze worden niet opgeslagen zolang u niet bent ingelogd. Login of registreer om deze thema's te blijven volgen.

Europees Parlement keurt verdubbeling van LIFE-budget na 2020 goed

11 December 2018 - door Melanie De Caluwé

Het Europees Parlement (EP) heeft tijdens de plenaire zitting van 10 december gestemd voor een verdubbeling van de financiële middelen voor LIFE, het Europees milieu- en klimaatactieprogramma. De Milieucommissie (ENVI) van het Europees Parlement proponeerde eerder een verdubbeling van het LIFE-budget. 

Dit gaat om een totale enveloppe van 7,27 miljard euro voor LIFE na 2020; meer dan 2 miljard meer dan wat de Europese Commissie (5,45 miljard) voor LIFE had voorgesteld in het ontwerp van het meerjarig financieel kader (MFK) 2021-2027.

Europees Parlement keurt verdubbeling van LIFE-budget na 2020 goed

Financieringsdoelstellingen via het LIFE-programma

Het voorstel voor het LIFE-programma voor 2021-2027 werd goedgekeurd met 580 stemmen voor, 41 tegen en 45 onthoudingen. EP-leden bieden dubbele financiering voor het LIFE-programma in vergelijking met de laatste 7-jarige periode. De totale financiële middelen worden geraamd op 6,44 miljard euro in 2018-prijzen (7,27 miljard euro aan lopende prijzen in vergelijking met het voorstel van de Commissie van 5,45 miljard euro). Het EU-programma voor milieu en klimaatactie zal bijdragen tot mainstreaming van de klimaatactie en tot een algemene doelstelling van ten minste 25% van de EU-begroting.

Meer informatie over het LIFE-budget en hoe de enveloppe zou verdeeld worden, lees je in dit nieuwsbericht.

Volgende stappen 

Het Europees Parlement is nu klaar om de onderhandelingen te starten met de EU-lidstaten. EP-leden willen een snelle overeenkomst over MFK-gerelateerde bestanden vóór de Europese verkiezingen, om ernstige tegenslagen te voorkomen bij het lanceren van de nieuwe programma's als gevolg van late goedkeuring.

Bron: 

Persbericht Europees Parlement

Your VLEVA-contact for this theme

Create an account

Follow us